ecuson dex - definiţie, sinonime, conjugare

ecuson

ECUSÓN, ecusoane, s.n. 1. Ornament sculptat, pictat etc., de obicei în formă de scut, pe care sunt înfăţişate inscripţii, elemente heraldice etc. 2. Mică bucată de metal, de plastic sau ţesătură ataşată de îmbrăcăminte, având imprimate unele date despre persoana care o poartă. – Din fr. écusson.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ECUS//ÓN ~oáne n. 1) Ornament împodobit cu inscripţii, semne heraldice etc. 2) Mică bucată de stofă cusută pe o uniformă (în special militară), care indică apartenenţa la o unitate sau la o organizaţie. /<fr. écusson
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ECUSÓN s.n. 1. Stemă, blazon. 2. Placă de metal sau din alt material, de obicei în formă de scut, care poartă anumite însemne. ♦ (Arhit.) Loc încadrat de decoraţii şi de ornamente pe care se sculptează piese heraldice sau inscripţii. [Pl. -oane. / < fr. écusson].
(Dicţionar de neologisme)

ECUSÓN s. n. 1. mică bucată de stofă sau de mătase cusută pe o uniformă militară indicând arma, unitatea etc. ♢ mică piesă de plastic, de metal sau ţesătură, purtată ca legitimaţie la locul de muncă, la congrese etc. 2. stemă blazon. 3. placă de metal sau alt material în formă de scut, care poartă anumite însemne. ♢ loc încadrat de decoraţii şi ornamente pe care se sculptează piese heraldice sau inscripţii. (< fr. écusson)
(Marele dicţionar de neologisme)

ecusón s. n., pl. ecusoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ec ecu ecus ecuso

Cuvinte se termină cu literele: on son uson cuson