edec dex - definiţie, sinonime, conjugare

edec

EDÉC, edecuri, s.n. 1. Odgon lung cu care se lega de catarg sau de babalele din proră o ambarcaţie sau o navă pentru a fi remorcată de pe mal împotriva curentului unui curs de apă. ♢ Expr. A trage la edec = a remorca o ambarcaţie sau o navă de pe mal cu un odgon împotriva cursului apei. A fi la edecul cuiva = a depinde cu totul de cineva, a fi la remorca cuiva. 2. Lucru care se găseşte de multă vreme într-o gospodărie; lucru necesar, p. ext persoană (indispensabilă) care se găseşte de multă vreme undeva. – Din tc. yedek.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EDÉC ~uri n. 1) înv. Parâmă cu ajutorul căreia se remorca de pe mal un vas împotriva cursului apei. ♢ A fi la ~ul cuiva a depinde cu totul de cineva; a fi la dispoziţia cuiva. 2) Cablu de remorcare. 3) Obiect de valoare care se găseşte de multă vreme într-o casă, într-o gospodărie. /<tr. yedek
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EDÉC, edecuri, s.n. Parâmă cu care se remorca de pe mal o ambarcaţie sau o navă împotriva curentului cursului de apă.
(Dicţionarul limbii române contemporane)

edéc (edécuri), s.n. – 1. Odgon, legătură. – 2. Povară, încărcătură. Tc. edek (Lokotsch 948), cf. sb. jedek.
(Dicţionarul etimologic român)

edec, edecuri s.n. (prst.) 1. client permanent şi aproape impotent. 2. rudă se sânge. 3. servitor bătrân. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

edéc s. n., pl. edécuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ed ede

Cuvinte se termină cu literele: ec dec