efemeride dex - definiţie, sinonime, conjugare
EFEMERÍDĂ, efemeride, s.f. 1. Efemeră (2). 2. (La pl.) Notiţe (de ziar sau de calendar) care arată evenimentele petrecute în aceeaşi dată în ani diferiţi. 3. (La pl.) Lucrare, sub formă de tabele, alcătuită cu anticipaţie de un observator astronomic şi în care se indică poziţiile aştrilor şi unele fenomene cereşti din anul respectiv. 4. Fig. (La pl.) Lucruri, gânduri etc. trecătoare; ştiri cotidiene de mică importanţă. – Din fr. éphéméride, lat. ephemeris, -idis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EFEMERÍD//Ă ~e f. 1) la pl. Ordin de insecte cu corp subţire şi moale, care trăiesc în stare adultă câteva zile sau câteva ore; rusalie. 2) Insectă din acest ordin. 3) la pl. Note (de ziar, reviste, calendare, cărţi) care indică evenimentele petrecute la aceeaşi dată în ani diferiţi. 4) Tabele în care se indică poziţiile zilnice ale Soarelui şi ale altor corpuri cereşti pentru o perioadă de un an. /<fr. éphéméride, lat. ephemeris, ~idis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EFEMERÍDE s.f.pl. 1. Ordin de insecte pseudonevroptere care nu trăiesc în stare adultă decât o zi; (la sg.) insectă din acest ordin. 2. Tabele astronomice în care sunt indicate poziţiile zilnice ale aştrilor. ♦ Note, notiţe (de ziar sau de calendar) care indică evenimentele petrecute la epoci diferite în aceeaşi zi. 3. (Fig.) Gânduri, idei, lucruri etc. trecătoare. [Sg. efemeridă. / < fr. éphéméridés, lat. ephemeris].
(Dicţionar de neologisme)

EFEMERÍDE s. f. pl. 1. ordin de insecte pseudonevroptere care nu trăiesc în stare adultă decât o zi. ♢ plante cu ciclul de viaţă foarte scurt. 2. tabele astronomice în care sunt indicate poziţiile zilnice ale aştrilor. 3. note, noţite (de ziar, de calendar) care indică evenimentele petrecute la epoci diferite în aceeaşi zi. 4. (fig.) gânduri, idei, lucruri etc. trecătoare. (< fr. éphéméridés)
(Marele dicţionar de neologisme)

efemerídă s. f., g.-d. art. efemerídei; pl. efemeríde
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EFEMERÍDĂ s. (ENTOM.; Ephemerida) efemeră, (reg.) vetrice.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ef efe efem efeme efemer

Cuvinte se termină cu literele: de ide ride eride meride