eflorescență dex - definiţie, sinonime, conjugare
EFLORESCÉNT, -Ă, eflorescenţi, -te, adj. 1. Care înfloreşte, care se află în eflorescentă (1); fig. înfloritor, bogat în aspecte sau detalii. 2. (Chim.; despre săruri) care îşi pierde o parte din apa de cristalizare şi capătă un aspect de pulbere. – Din fr. efflorescent, lat. efflorescens, -ntis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EFLORESCÉNŢĂ, eflorescenţe, s.f. 1. Începutul înfloririi unei plante; fig. înflorire, dezvoltare sub aspecte bogate. 2. Transformare în pulbere a unor săruri cristalizate, prin pierderea apei de cristalizare; (concr.) sare cu aspect de pulbere rezultată în acest fel. ♦ Depozit de săruri care apare la suprafaţa unor roci. ♦ Pată sau depozit cristalin de săruri alcalino-pământoase care apare pe suprafaţa exterioară a construcţiilor de beton sau de zidărie. 3. (Med.) Erupţie uşoară pe piele; (pop.) spuzeală. – Din fr. efflorescence.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EFLORESCÉN//T ~tă (~ţi, ~te) 1) Care este în eflorescenţă; în stare de eflorescenţă. Plantă ~tă. 2) (despre unele săruri) Care este în proces de trecere din stare cristalină în stare pulverulentă. 3) fig. Care înfloreşte; în plină înflorire; înfloritor. 4) Care este acoperit cu o sare în eflorescenţă. [Sil. e-flo-] /<fr. efflorescent, lat. efflorescens, ~ntis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EFLORESCÉNŢ//Ă ~e f. 1) Perioadă de început a înfloririi plantelor. 2) Transformare a unor săruri din stare cristalină în stare pulverulentă prin pierderea unei părţi a apei de cristalizare, când vin în contact cu aerul. 3) Substanţă pulverulentă apărută prin trecerea unor săruri din stare cristalină în stare pulverulentă. 4) Depozit de săruri de pe suprafaţa unor roci, a unor construcţii de beton sau a unor zidării. 5) Exantem uşor apărut pe piele. 6) Pulbere naturală care acoperă anumite fructe. [G.-D. eflorescenţei] /<fr. efflorescence
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EFLORESCÉNT, -Ă adj. 1. (Despre plante) Care înfloreşte. ♦ (Fig.) Înfloritor, în floare. 2. (Chim.; despre săruri) Care pierde din apa de cristalizare, devenind pulvurulent la aspect. [< fr. efflorescent].
(Dicţionar de neologisme)

EFLORESCÉNŢĂ s.f. 1. Începutul înfloririi unei plante; îmbobocire. ♦ (Fig.) Înflorire, îmbobocire. 2. Transformare în pulbere a unor săruri cristalizate prin pierderea apei de cristalizare. ♦ Depozit de săruri de la suprafaţa unor roci. 3. Erupţie uşoară pe piele; (pop.) spuzeală. [< fr. efflorescence].
(Dicţionar de neologisme)

EFLORESCÉNT, -Ă adj. 1. (despre plante) care înfloreşte. 2. (fig.) înfloritor, bogat în aspecte sau detalii. 3. (despre săruri) care pierde o parte din apa de cristalizare, căpătând aspect pulverulent. (< fr. efflorescent, lat. efflorescens)
(Marele dicţionar de neologisme)

EFLORESCÉNŢĂ s. f. 1. începutul înfloririi unei plante; îmbobocire. 2. (fig.) înflorire, prosperitate, dezvoltare. 3. transformare în pulbere a unor săruri hidratate prin pierderea apei de cristalizare în contact cu aerul. ♢ depozit de săruri de la suprafaţa unor roci. 4. erupţie uşoară pe piele; exantem; spuzeală. (< fr. efflorescence)
(Marele dicţionar de neologisme)

eflorescént adj. m. (sil. -flo-), pl. eflorescénţi; f. sg. eflorescéntă, pl. eflorescénte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

eflorescénţă s. f. (sil. -flo-), g.-d. art. eflorescénţei; pl. eflorescénţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EFLORESCÉNT adj. v. înfloritor, prosper.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ef efl eflo eflor eflore

Cuvinte se termină cu literele: ta nta enta centa scenta