egală dex - definiţie, sinonime, conjugare
EGÁL, -Ă, egali, -e, adj. 1. (Adesea adverbial şi substantivat) Care este la fel cu altul într-o anumită privinţă; (despre cetăţeni, naţiuni etc.) care au aceleaşi drepturi şi aceleaşi îndatoriri. ♢ Fără egal = excepţional, neasemuit, neîntrecut. ♢ Expr. A trata (pe cineva sau ceva) de la egal la egal = a se comporta într-o împrejurare dată ca fiind în aceeaşi situaţie, pe aceeaşi treaptă cu partenerul său; a duce tratative cu cineva în condiţii de egalitate (2). (Sport) A fi egal = a avea acelaşi număr de puncte. 2. (Mat.) Care are aceeaşi valoare în aceeaşi unitate de măsură. ♢ Semn egal (şi substantivat, n.) = semn grafic format din două liniuţe paralele aşezate orizontal între două expresii, care exprimă o egalitate. ♦ (Despre figuri geometrice) Care coincide, prin suprapunere, cu o altă figură. 3. (Despre obiecte, fenomene sau fiinţe, comparate cu ele însele sub diverse aspecte, stări) Neschimbat, statornic; uniform, invariabil; monoton. ♢ Expr. (Adverbial) A-i fi (cuiva) egal – a-i conveni în aceeaşi măsură şi o alternativă şi cealaltă; a-i fi indiferent. – Din fr. égal.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EGALÁ, egalez, vb. I. Tranz., intranz. şi refl. A face să fie sau a fi la fel cu altul într-o anumită privinţă; a face să devină sau a deveni egal. ♦ Tranz. (Sport) A obţine acelaşi număr de puncte cu altcineva. – Din fr. égaler.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EGÁL1 adv. În aceeaşi măsură; deopotrivă; la fel. A împărţi ~. ♢ A-i fi (cuiva) ~ a-i fi (cuiva) indiferent. /<fr. égal
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EGÁL2 ~ă (~i, ~e) 1) Care este la fel cu altul sau cu altcineva în ceea ce priveşte anumiţi parametri (cantitate, dimensiuni, calitate, valoare etc.). 2) (despre persoane, state) Care are aceleaşi drepturi şi îndatoriri; de acelaşi rang. ♢ Fără ~ care nu are asemănare; fără seamăn; inegalabil. 3) Care rămâne neschimbat în permanenţă; constant. /<fr. égal
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A EGAL//Á1 ~éz tranz. 1) A face să fie egal. 2) (suprafeţe, terenuri) A face să devină neted; a netezi; a îndrepta; a nivela; a aplana. /<fr. égaler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A EGAL//Á2 ~éz intranz. sport A face scor egal cu adversarul. /<fr. égaler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE EGAL//Á mă ~éz intranz. A deveni egal (sub aspect calitativ sau cantitativ). /<fr. égaler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

egál (egálă), adj. – Care este la fel cu altul. Fr. égal. – Der. (din fr.) egala, vb.; egalitar, adj.; egalabil, adj.; egalitate, s.f.; egaliza, vb.; egalizator, adj.; inegal, adj.; neegal, adj.
(Dicţionarul etimologic român)

EGÁL, -Ă adj. 1. La fel, asemenea (ca natură, fel, cantitate etc.). ♦ Uniform. 2. (Geom.; despre figuri) Care se suprapune exact. 3. (Despre oameni; şi s.m.) Care este de acelaşi rang, de aceeaşi valoare. [< fr. égal, cf. lat. aequalis].
(Dicţionar de neologisme)

EGALÁ vb. I. 1. tr., refl. A face sau a deveni egal; a fi sau a face să fie (aproape) la fel cu altul în anumite privinţe. 2. tr. (Sport) A atinge acelaşi număr de puncte cu altcineva. [< fr. égaler].
(Dicţionar de neologisme)

EGÁL, -Ă I. adj. 1. la fel, asemenea. ♢ uniform. 2. (despre expresii matematice) care are aceeaşi valoare cu o altă expresie sau cu un număr dat. ♢ (despre mulţimi) format din aceleaşi elemente. ♢ (despre figuri geometrice) care se suprapun exact. 4. (despre oameni; şi s. m.) de acelaşi rang, de aceeaşi valoare. II. s. n. semn (=) care exprimă o egalitate. (< fr. égal)
(Marele dicţionar de neologisme)

EGALÁ vb. I. tr., refl. a face, a deveni egal; a fi sau a face să fie la fel cu altul în anumite privinţe. II. tr. (sport) a atinge acelaşi număr de puncte cu altcineva. (< fr. égaler)
(Marele dicţionar de neologisme)

egál adj. m., pl. egáli; f. sg. egálă, pl. egále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

egalá vb., ind. prez. 1 sg. egaléz, 3 sg. şi pl. egaleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EGÁL adj., s. 1. adj. deopotrivă, identic. (Persoane ~ în înălţime.) 2. s. v. seamăn.
(Dicţionar de sinonime)

EGALÁ vb. 1. v. egaliza. 2. a ajunge. (L-a ~ la scor.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Egal ≠ inegal, neegal
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: eg ega egal

Cuvinte se termină cu literele: la ala gala