egalitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

egalitate

[Sinonime]
EGALITÁTE, egalităţi, s.f. 1. Faptul de a fi egal, stare a două sau a mai multor lucruri egale între ele. ♦ Uniformitate, uniformizare. ♦ (Sport) Situaţie în care mai mulţi participanţi realizează acelaşi număr de puncte în cadrul aceluiaşi concurs. 2. Principiu potrivit căruia tuturor oamenilor şi tuturor statelor sau naţiunilor li se recunosc aceleaşi drepturi şi li se impun aceleaşi îndatoriri, prevăzute de regula de drept; situaţie în care oamenii se bucură de aceleaşi drepturi şi au aceleaşi îndatoriri. (Mat.) Relaţie între două sau mai multe cantităţi, elemente, termeni etc. egali; expresie a acestei relaţii, scrisă cu ajutorul semnului egal (2). – Din fr. égalité.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EGALIT//ÁTE ~ăţi f. 1) Caracter egal; lipsă de diferenţă; identitate. 2) mat. Relaţie între două mărimi egale. 3) sport Situaţie în care mai mulţi concurenţi realizează acelaşi număr de puncte. A termina jocul la ~. [G.-D. egalităţii] /<fr. égalité, lat. aequalitas, ~atis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EGALITÁTE s.f. 1. Faptul de a fi egal; silarea, egalizarea retribuirii muncii, a trebuinţelor şi consumului personal al membrilor societăţii. ♦ Stare a două sau a mai multor lucruri egale între ele. ♦ Uniformitate, uniformizare. ♦ (Sport) Rezultat constituit dintr-un număr egal de puncte realizat de mai mulţi participanţi la o competiţie; situaţie în care există un asemenea rezultat. 2. Principiu potrivit căruia tuturor oamenilor, tuturor statelor sau naţiunilor li se recunosc aceleaşi drepturi şi li se impun aceleaşi îndatoriri prevăzute de regula de drept; situaţie în care oamenii se bucură de aceleaşi drepturi şi au aceleaşi îndatoriri. 3. Grupare a două expresii matematice legate prin semnul egal (=). [Cf. fr. égalité, lat. aequalitas].
(Dicţionar de neologisme)

EGALITÁTE s. f. 1. stare a două sau a mai multor lucruri egale între ele. ♢ (sport) rezultat constituit dintr-un număr egal de puncte. 2. principiu potrivit căruia tuturor oamenilor, statelor sau naţiunilor li se recunosc aceleaşi drepturi şi li se impun aceleaşi îndatoriri prevăzute de regula de drept; situaţie în care oamenii se bucură de aceleaşi drepturi şi au aceleaşi îndatoriri. 3. (mat.) echivalenţă între două sau mai multe mărimi, elemente, factori etc. egali; expresie a acestei relaţii redată prin semnul egal (=). (< fr. égalité)
(Marele dicţionar de neologisme)

egalitáte s. f., g.-d. art. egalităţii; pl. egalităţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EGALITÁTE s. v. paritate.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Egalitateinegalitate
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: eg ega egal egali egalit

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate litate