egalizator dex - definiţie, sinonime, conjugare

egalizator

EGALIZATÓR, -OÁRE, egalizatori, -oare, adj., s.n. 1. Adj. Care egalizează, care produce sau determină egalizarea. 2. S.n. Produs chimic care se adaugă în băile de vopsire pentru dispersarea, mărirea vitezei de pătrundere şi fixarea colorantului. 3. S.n. Dispozitiv care reglează presiunea într-o conductă. – Din fr. égalisateur.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EGALIZAT//ÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) Care egalizează. /<fr. égalisateur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EGALIZAT//ÓR2 ~oáre n. 1) Aparat care egalizează (valorile unor fenomene variabile). 2) Substanţă chimică folosită pentru egalizarea coloranţilor în soluţie. /<fr. égalisateur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EGALIZATÓR, -OÁRE adj. Care egalizează. // s.m. 1. Amestec de răşină folosit în vopsitorie la netezirea şi la obţinerea unui luciu superior al peliculelor (2). ♦ Substanţă folosită pentru a uşura pătrunderea unui colorant în ţesătură. 2. Dispozitiv care reglează presiunea într-o conductă. [Cf. fr. égaliseur].
(Dicţionar de neologisme)

EGALIZATÓR, -OÁRE I. adj. care egalizează. II. s.n. 1. amestec de răşină folosit în vopsitorie la netezirea şi la obţinerea unui luciu superior al peliculelor (2). 2. produs chimic cu proprietăţi de egalizare (3) a coloranţilor. 3. dispozitiv care reglează presiunea apei, a aburilor într-o conductă. 4. aparat electronic care permite, cu ajutorul unor filtre, obţinerea calităţii maxime la înregistrare sau la redare a unui casetofon. (< fr. égalisateur, /II/ égaliseur, /II, 4/ engl. equalizing)
(Marele dicţionar de neologisme)

egalizatór adj. m., pl. egalizatóri; f. sg. şi pl. egalizatoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

egalizatór s. n., pl. egalizatoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: eg ega egal egali egaliz

Cuvinte se termină cu literele: or tor ator zator izator