egretă dex - definiţie, sinonime, conjugare

egretă

[Sinonime]
EGRÉTĂ, egrete, s.f. 1. Gen de păsări migratoare de baltă, de culoare albă, cu spatele împodobit cu un mănunchi de pene ornamentale lungi; erodiu, stârc alb (Egretta); pasăre care face parte din acest gen. 2. Mănunchi de pene de egretă (1) sau de fire albe, folosit ca podoabă la pălării, la chipie militare, la turbane etc. 3. Aglomeraţie de perişori la extremitatea superioară a fructelor. 4. (Fiz; în sintagma) Descărcare în egretă = descărcare electrică produsă sub forma unei succesiuni rapide de scântei luminoase între electrozi aflaţi la o tensiune înaltă. – Din fr. aigrette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EGRÉT//Ă ~e f. 1) la pl. Gen de păsări migratoare de baltă, de culoare albă, care au pe spate un mănunchi de pene lungi. 2) Pasăre din acest gen. 3) Mănunchi de pene sau de fire albe purtat în trecut, ca ornament, la pălăriile şi coafurile femeieşti. /<fr. aigrette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

egrétă (egréte), s.f. – Mănunchi de pene, moţ. Fr. aigrette, cf. rus. jegret.
(Dicţionarul etimologic român)

EGRÉTĂ s.f. 1. Pasăre migratoare care are pe spate un smoc de pene albe, subţiri. 2. Mănunchi de pene sau de fire albe, purtat odinioară, mai ales de femei la pălării şi de militari la chipiuri. 3. Aglomeraţie de perişori la extremitatea superioară a fructelor. [< fr. aigrette].
(Dicţionar de neologisme)

EGRÉTĂ s. f. 1. pasăre migratoare de baltă, albă, care are pe spate un mănunchi de pene ornamentale lungi. 2. mănunchi de pene sau de fire albe purtat în trecut de femei la pălării şi de militari la chipiuri. 3. aglomeraţie de perişori la extremitatea superioară a fructelor. (< fr. aigrette)
(Marele dicţionar de neologisme)

egrétă s. f. (sil. -gre-), pl. egréte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EGRÉTĂ s. (ORNIT.; Egretta alba) stârc alb, (rar) erodiu alb, erodiu mare, (reg.) bâtlan alb, ceapur mare, stârc bălan.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: eg egr egre egret

Cuvinte se termină cu literele: ta eta reta greta