elefant dex - definiţie, sinonime, conjugare

elefant

[Sinonime]
ELEFÁNT, elefanţi, s.m. Numele a două animale mamifere din ordinul proboscidienilor, cele mai mari animale terestre de azi, cu pielea groasă şi aspră, cu nasul modificat într-o trompă mobilă şi cu colţi foarte lungi de fildeş (Elephas maximus şi Loxodonta africana). – Din fr. éléphant, lat. elephantus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ELEFÁN//T ~ţi m. Mamifer de talie mare, cu nasul modificat într-o trompă lungă, mobilă, şi cu colţi lungi de fildeş. /<fr. éléphant, lat. elephantus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

elefánt (elefánţi), s.m. – 1. Animal mamifer, cel mai mare dintre cele terestre de astăzi, cu pielea groasă, trompă şi colţi de fildeş. – 2. (Arg.) Bilet de o mie de lei. – 3. (Arg.) Persoană care plăteşte mereu. – Var. alifant. Mr. elefandu. Fr. éléphant. Var., mai ales cu sensurile 2 şi 3; în mr., din ngr. ἐλέφαντας.
(Dicţionarul etimologic român)

ELEFÁNT s.m. Mamifer din jungla Asiei şi Africii, foarte mare, cu nasul modificat în formă de trompă şi cu colţi mari de fildeş. [Cf. fr. élephant, it. elefante, lat. elephantus, gr. elephas].
(Dicţionar de neologisme)

ELEFÁNT s. m. mamifer din Asia şi Africa, foarte mare, cu nasul modificat în formă de trompă şi cu colţi mari, de fildeş. o a avea memorie de ~ = a fi ranchiunos, a nu uita un rău făcut de cineva. (< fr. éléphant, lat. elephantus)
(Marele dicţionar de neologisme)

elefant, elefanţi s.m. 1. persoană cu poziţie socială înaltă. 2. (peior.) sportiv de performanţă care îşi prelungeşte exagerat activitatea competiţională în ciuda randamentului scăzut. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

cimitir de elefanţi expr. (glum.) 1. echipă alcătuită preponderent din sportivi aflaţi la sfârşitul carierei; echipă cu medie de vârstă ridicată. 2. instituţie care angajează persoane destituite din funcţii importante în alte instituţii. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

elefánt s. m., pl. elefánţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ELEFÁNT s. (ZOOL.; Elephas maximus şi Loxodonta africana) (înv.) fil, fildeş.
(Dicţionar de sinonime)

PĂDUCHELE-ELEFÁNTULUI s. v. colţul-babei.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: el ele elef elefa elefan

Cuvinte se termină cu literele: nt ant fant efant lefant