elice dex - definiţie, sinonime, conjugare

elice

ELÍCE, elice, s.f. 1. Organ de maşină (având forma unor aripi sau a unor lopeţi fixate pe un ax rotativ) care serveşte la punerea în mişcare a unui avion, a unei nave etc. 2. Linie curbă care taie sub un unghi constant generatoarele unui cilindru sau ale unui con. [Var.: helíce s.f.] – Din fr. hélice, lat. helix, -icis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ELÍCE f. 1) Organ de maşină rotitor, format din două sau mai multe pale dispuse simetric pe un butuc. ~ de avion. ~ de vapor. 2) Curbă în spaţiu în formă de şurub. [G.-D. elicei] /<fr. hélice, lat. helix, ~icis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ELÍCE s.f. 1. Curbă care taie sub un unghi constant generatoarele unui cilindru sau ale unui con. 2. Organ rotitor format din două sau mai multe pale fixate pe un butuc, care pune în mişcare un avion, un vapor etc. [Pl. invar., var. helice s.f. / < fr. hélice, it. elice, cf. gr. helix – spirală].
(Dicţionar de neologisme)

ELÍCE s. f. 1. curbă care taie sub un unghi constant generatoarele unui cilindru sau ale unui con. 2. organ rotitor din două sau mai multe pale fixate pe un butuc, care pune în mişcare un avion, un vapor etc. (< fr. hélice)
(Marele dicţionar de neologisme)

elice, elice s.f. limbă. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

elíce s. f., art. elícea, g.-d. art. elícei; pl. elíce, art. elícele
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: el eli elic

Cuvinte se termină cu literele: ce ice lice