email dex - definiţie, sinonime, conjugare

email

[Sinonime]
EMÁIL, emailuri, s.n. 1. Masă sticloasă obţinută prin topire sau prin sinterizare, constituită în special din siliciu şi din bariu, care se aplică pe suprafaţa unor obiecte metalice sau ceramice, pentru a le proteja împotriva coroziunii, a le îmbunătăţi rezistenţa mecanică, a realiza izolarea lor electrică, în scop decorativ etc.; smalţ, glazură. 2. Obiect emailat. 3. Peliculă obţinută pe bază de răşini, care au în conţinutul lor pigmenţi. – Din fr. émail.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EMÁIL ~uri n. 1) Substanţă sticloasă, colorată diferit, care se aplică pe suprafaţa unor obiecte metalice sau de ceramică, cu scopul de a le proteja şi înfrumuseţa; smalţ. 2) la pl. Obiecte emailate. [Sil. e-mail] /<fr. émail
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

E-MAIL n. Poştă electronică.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EMÁIL s.n. 1. Substanţă sticloasă care serveşte la acoperirea unor obiecte metalice sau ceramice; smalţ. ♦ Obiect smălţuit, emailat. 2. Peliculă obţinută din lacuri pe bază de răşini conţinând pigmenţi. [Pron. e-mail, (rar) -ma-il, var. emai s.n. / < fr. émail].
(Dicţionar de neologisme)

EMÁIL s. n. 1. masă sticloasă, rezistentă la agenţi chimici, pentru acoperirea unor obiecte metalice sau ceramice; smalţ. 2. obiect emailat. 3. peliculă colorată, dură şi lucioasă, obţinută din lacuri pe bază de răşini conţinând pigmenţi. (< fr. émail)
(Marele dicţionar de neologisme)

emáil s. n. (sil. -mail), (feluri, obiecte) pl. emáiluri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EMÁIL s. glazură, smalţ, (reg.) călai, maz, mazlu, mortasincă, smânţuială. (Vase de ceramică cu ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: em ema emai

Cuvinte se termină cu literele: il ail mail