embargo dex - definiţie, sinonime, conjugare

embargo

EMBARGÓ, embargouri, s.n. 1. Interzicere de către un stat a exportului sau importului de mărfuri într-o sau dintr-o ţară, ca sancţiune pentru încălcarea unor reguli sau principii de drept internaţional sau ca mijloc de presiune politică. 2. Reţinere de către un stat a navelor comerciale sau de mărfuri altui stat aflate pe teritoriul sau (în condiţiile în care a survenit un conflict între statele respective). – Din fr. embargo.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EMBARGÓ ~uri n. 1) Interdicţie statală asupra importului şi exportului de mărfuri în/din alt stat ca sancţiune pentru încălcarea unor reguli sau drepturi internaţionale sau ca mijloc de presiune politică. 2) Reţinere de către un stat a navelor străine ancorate în porturile sale în caz de conflict cu statele cărora le aparţin. [Art. embargóul] /<fr. embargo
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EMBARGÓ s.n. 1. Act prin care un stat interzice în caz de conflict ieşirea din porturile sale a navelor străine sau reţine forţat bunurile de orice fel aparţinând unui stat străin şi le sechestrează. 2. Interzicerea de către un guvern a importului de mărfuri în ţara respectivă sau a exportului de mărfuri, aur etc. din ţara respectivă. [Pl. -uri, acc. şi embárgo. / < fr., sp. embargo].
(Dicţionar de neologisme)

EMBARGÓ s. n. 1. interzicere, de către un guvern, a importului sau a exportului de mărfuri ori de alte valori. 2. act prin care un stat interzice, în caz de conflict, ieşirea din porturile sale a navelor străine sau reţine forţat bunurile de orice fel aparţinând unui stat străin, pe care le sechestrează. (< fr., sp. embargo)
(Marele dicţionar de neologisme)

embargó s. n., art. embargóul; pl. embargóuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: em emb emba embar embarg

Cuvinte se termină cu literele: go rgo argo bargo mbargo