emisar dex - definiţie, sinonime, conjugare
EMISÁR, (I) emisari, s.m., (II) emisare, s.n. I. S.m. Trimis al unei organizaţii politice sau al unui stat, cu o misiune (secretă); p. gener. persoană trimisă undeva cu o misiune oarecare. II. S.n. 1. Apă care colectează apele murdare provenite de la întreprinderi, aşezări umane etc., vărsându-le apoi într-o apă mai mare. 2. Curs de apă permanent care drenează surplusul de apă dintr-un bazin lacustru. – Din fr. émissaire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EMISÁR1 ~i m. 1) Persoană care are o misiune secretă (neoficială) în altă ţară. 2) Per-soană trimisă special pentru a aduce la îndeplinire o însărcinare dată de o instituţie sau de o organizaţie. /<fr. émissaire, lat. emissarius
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EMISÁR2 ~e n. Bazin sau canal unde se colectează apele murdare, provenite de la întreprinderi industriale sau din centre populate. /<fr. émissaire, lat. emissarius
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EMISÁR s.m. Trimis al unui stat, însărcinat cu o misiune specială, secretă; (p. ext.) însărcinat cu o misiune oarecare. [Cf. fr. émissaire, lat. emissarius].
(Dicţionar de neologisme)

EMISÁR s.n. 1. Canal sau conductă pentru îndepărtarea apelor dintr-un bazin, dintr-un lac. 2. Limbă de gheaţă scursă dintr-o calotă glaciară sau dintr-un gheţar. [< fr. émissaire].
(Dicţionar de neologisme)

EMISÁR1 s. m. trimis, însărcinat cu o misiune (specială); sol. (< fr. émissaire, lat. emissarius)
(Marele dicţionar de neologisme)

EMISÁR2 s. n. 1. colector (1) pentru evacuarea apelor în exces de pe terenurile desecate sau irigate, ori a apelor reziduale. 2. limbă de gheaţă scursă dintr-o calotă glaciară sau dintr-un gheţar. (< fr. émissaire)
(Marele dicţionar de neologisme)

emisar, emisari s.m. (intl.) complice care supraveghează o locuinţă ce urmează a fi jefuită pentru a obţine obiceiurile proprietarilor. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

emisár (persoană) s. m., pl. emisári
(Dicţionar ortografic al limbii române)

emisár (apă) s. n., pl. emisáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EMISÁR s. v. delegat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: em emi emis emisa

Cuvinte se termină cu literele: ar sar isar misar