emisiune dex - definiţie, sinonime, conjugare

emisiune

[Sinonime]
EMISIÚNE, emisiuni, s.f. 1. Punere în circulaţie de către stat sau de către o instituţie, o societate autorizată etc. a hârtiilor de valoare, a bancnotelor, a acţiunilor etc.; emitere. ♦ Punere în circulaţie a unei noi serii de mărci poştale sau retipărirea la o anumită dată a unei serii mai vechi. 2. Producere, de către un corp sau un dispozitiv, a unor gaze, a unor unde etc. care se pot propaga în mediul înconjurător. 3. Program transmis prin radio sau prin televiziune într-o ordine dinainte stabilită. [Pr.: -si-u-. – Var.: emísie s.f.] – Din fr. émission, lat. emissio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EMISIÚN//E ~i f. 1) v. A EMITE. 2) Producere a unei radiaţii (electromagnetice, acustice etc.) în mediul înconjurător. 3) Program transmis prin radio sau prin televiziune. 4) Punere în circulaţie (de către stat sau de către o bancă etc.) a banilor, a hârtiilor de valoare, sau a unor serii de mărci poştale. [G.-D. emisiunii; Sil. -si-u-] /<fr. émission, lat. emissio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EMISIÚNE s.f. 1. Faptul de a emite, de a pune în circulaţie; producerea de către un organ, de către un corp, de către un dispozitiv etc. a unui sunet, a unei radiaţii etc. ♦ Evacuarea aburului din cilindrul maşinilor sau din rotorul turbinelor cu abur după ce acesta a efectuat lucrul mecanic. 2. Punere în circulaţie a banilor, a hârtiilor de valoare de către un stat, de către o bancă etc. ♦ Marcă poştală sau serie de mai multe mărci pusă oficial în circulaţie. 3. Program transmis prin radio sau prin televiziune. [Pron. -si-u-, var. emisie s.f. / cf. fr. émission, it. emissione, lat. emissio].
(Dicţionar de neologisme)

EMISIÚNE s. f. 1. faptul de a emite, de a pune în circulaţie; producere de către un organ, de către un corp sau un dispozitiv a unui sunet, a unei radiaţii etc. ♢ evacuare a aburului din cilindrul maşinilor sau din rotorul turbinelor cu abur după ce acesta a efectuat lucrul mecanic. 2. punere în circulaţie a unor hârtii de valoare, monede, medalii, mărci şi efecte poştale de către un stat, o bancă etc. ♢ marcă poştală sau serie de mai multe mărci puse oficial în circulaţie. 3. program transmis prin radio sau televiziune. (< fr. émission, lat. emissio)
(Marele dicţionar de neologisme)

emisiúne s. f. (sil. -si-u-), g.-d. art. emisiúnii; pl. emisiúni
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EMISIÚNE s. 1. v. emitere. 2. v. emanaţie. 3. transmisiune. (~ radiofonică.) 4. (FIZ.) emisiune autoelectronică = emisiune la rece, emisiune prin efect de câmp; emisiune fotoelectronică v. fotoemisiune; emisiune la rece v. emisiune autoelectronică; emisiune prin efect de câmp v. emisiune autoelectronică; emisiune radio v. radioemisiune; emisiune termoelectronică v. termoemisiune.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: em emi emis emisi emisiu

Cuvinte se termină cu literele: ne une iune siune isiune