energetică dex - definiţie, sinonime, conjugare

energetică

energetică energetic
ENERGÉTIC, -Ă, energetici, -ce, adj., s.f. 1. Adj. Privitor la producerea şi la folosirea diferitelor forme de energie. ♢ Sistem energetic = ansamblu de instalaţii organizat unitar în scopul producerii, transmisiunii şi distribuţiei energiei electromagnetice pe un anumit teritoriu. 2. S.f. Ramură a fizicii care studiază fenomenele produse în sistemele fizice din punctul de vedere al transformărilor de energie dintr-o formă în alta; ramură a tehnicii care se ocupă cu studiul surselor şi al posibilităţilor tehnico-economice de exploatare şi de utilizare a diferitelor forme de energie. – Din fr. énergétique.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ENERGÉTI//C ~că (~ci, ~ce) Care ţine de energie şi de energetică; privitor la energie şi la energetică. Bază ~că. Sistem ~. /<fr. énergétique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ENERGÉTICĂ f. 1) Ştiinţă care se ocupă cu studiul descoperirii şi exploatării surselor de energie. 2) Tehnica distribuirii şi folosirii energiei sub diferitele ei forme. /<fr. énergétique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ENERGÉTIC, -Ă adj. Referitor la energie, care dă energie. [Cf. fr. énergétique, it. energetico].
(Dicţionar de neologisme)

ENERGÉTICĂ s.f. Parte a fizicii care studiază manifestările diferitelor forme de energie. ♦ Ramură a tehnicii care studiază sursele de energie şi posibilităţile de folosire ale acestora. [Gen. -cii. / < fr. énergétique].
(Dicţionar de neologisme)

ENERGÉTIC, -Ă I. adj. referitor la energie, care produce energie. o sistem ~ = ansamblu de instalaţii pentru producerea, transmiterea şi distribuţia energiei electromagnetice pe un anumit teritoriu. II. s. f. 1. ramură a ştiinţelor tehnice, despre descoperirea şi exploatarea surselor de energie, posibilităţile de utilizare a acesteia, precum şi construirea şi exploatarea sistemelor energetice. 2. informaţie în serviciul economiei de energie. (< fr. énergétique)
(Marele dicţionar de neologisme)

energétic adj. m., pl. energétici; f. sg. energétică, pl. energétice
(Dicţionar ortografic al limbii române)

energétică s. f., g -d. art. energéticii
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: en ene ener energ energe

Cuvinte se termină cu literele: ca ica tica etica getica