entropie dex - definiţie, sinonime, conjugare

entropie

ENTROPIE, entropii, s.f. 1. Mărime de stare termică a sistemelor fizice, care creşte în cursul unei transformări ireversibile a lor şi rămâne constantă în cursul unei transformări reversibile.. 2. Mărime fundamentală în teoria informaţiei, care indică cantitatea de informaţie raportată la un element al mesajului transmis. 3. P.gener. Măsură care indică gradul de organizare al unui sistem. – Din fr. entropie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ENTROPÍ//E ~i f. Mărime fundamentală în teoria informaţiei, raportată la un element al mesajului transmis. [G.-D. entropiei] /<fr. entropie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ENTROPÍE s.f. 1. (Fiz.) Mărime termodinamică de stare care reflectă ireversibilitatea proceselor fizice macroscopice. 2. (Telec.) Cantitatea de informaţie raportată la un element al mesajului transmis. ♦ Stare prin care toate simbolurile unei secvenţe comunicate au o probabilitate egală de a fi transmise potrivit teoriei informaţiei. ♢ Entropie estetică = stare de dezordine, de repartizare întâmplătoare a elementelor din care ia naştere opera de artă prin intervenţia creatoare a artistului. [Gen. -iei. / < fr. entropie, gr. entropia].
(Dicţionar de neologisme)

ENTROPÍE s. f. 1. mărime care, în termodinamică, permite a evalua degradarea energiei unui sistem. ♢ măsură care indică gradul de organizare a unui sistem. 2. (în teoria informaţiei) grad de incertitudine, măsurat în biţi, legat de mesajele pe care le emite o sursă. (< fr. entropie)
(Marele dicţionar de neologisme)

entropíe s. f., art. entropía, g.-d. art. entropíei; pl. entropíi, art. entropíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: en ent entr entro entrop

Cuvinte se termină cu literele: ie pie opie ropie tropie