episcop dex - definiţie, sinonime, conjugare
EPÍSCOP1 (EPISCÓP), episcopi, s.m. Grad înalt în ierarhia bisericească creştină, imediat inferior mitropolitului sau arhiepiscopului; persoană care are acest grad (şi conduce o eparhie). – Din ngr. epískopos, lat. episcopus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EPISCÓP2, episcoape, s.n. Aparat care serveşte la proiecţia figurilor de pe cărţi, de pe fotografii sau de pe alte obiecte netransparente. ♦ Dispozitiv optic folosit la tancuri, care permite cercetarea câmpului prin ferestrele de observare. – Din germ. Episkop.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EPÍSCOP ~i m. (folosit şi ca titlu pe lângă numele respectiv) 1) Slujitor al cultului cu grad inferior celui de mitropolit. 2) Conducător al unei eparhii. [Sil. e-pis-cop] /<ngr. episckopos, lat. episcopus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EPISC//ÓP ~oápe n. 1) Aparat optic pentru proiectarea pe un ecran a obiectelor opace. 2) Dispozitiv optic folosit la tancuri pentru a face observări în câmpul de luptă. [Sil. e-pi-scop] /<germ. Episkop
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

epíscóp (-pi), s.m. – Grad înalt în ierarhia bisericească, imediat inferior mitropolitului; persoană care are acest grad. De la începuturile organizării bisericii rom., a fost ales şi confirmat de mitropolit, cu acceptul Domnului. – Mr. episcop. Ngr. ἐπίσϰοπος (Murnu 12). – Der. arhiepiscop, s.m., din ngr. ἀρχιεπίσϰοπος; episcopal (var. episcopesc), adj.; episcopie, s.f.
(Dicţionarul etimologic român)

EPISCÓP s.n. Aparat de proiecţie a obiectelor opace prin reflexie. ♦ (Mil.) Dispozitiv optic folosit la tancuri, care permite cercetarea câmpului prin ferestrele de observare. [< germ. Episkop, fr. épiscope, cf. gr. epi – deasupra, skopein – a privi].
(Dicţionar de neologisme)

EPISCÓP s. n. 1. aparat de proiecţie prin reflexie a obiectelor opace. 2. (mil.) dispozitiv optic cu oglinzi, la tancuri, care permite cercetarea câmpului prin feres-trele de observare. (< germ. Episkop, fr. épiscope)
(Marele dicţionar de neologisme)

epíscop (persoană) s. m., pl. epíscopi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

episcóp (aparat) s. n. (sil. mf. -scop), pl. episcoápe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EPÍSCOP s. (BIS.) (Transilv. şi Ban.) pişpec, (înv.) vlădică.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ep epi epis episc episco

Cuvinte se termină cu literele: op cop scop iscop piscop