epurat dex - definiţie, sinonime, conjugare
EPURÁ, epurez, vb. I Tranz. 1. A curăţa un amestec, o soluţie etc. de substanţele sau de corpurile nefolositoare sau dăunătoare. 2. Fig. A îndepărta elementele necorespunzătoare dintr-o instituţie, întreprindere, organizaţie etc. – Din fr. épurer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A EPUR//Á ~éz tranz. 1) (amestecuri, soluţii, substanţe) A face pur prin eliminarea corpurilor străine. 2) (personalul unei întreprinderi) A reduce, dând afară. 3) (moravuri, limba, biblioteci etc.) A curăţa de lucruri inutile sau dăunătoare. /<fr. épurer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EPURÁ vb. I. tr. 1. A curăţa (o soluţie etc.) de substanţele sau de corpurile nefolositoare sau dăunătoare. 2. A îndepărta (dintr-o instituţie, o întreprindere etc.) elementele necorespunzătoare etc. [< fr. épurer].
(Dicţionar de neologisme)

EPURÁ vb. tr. 1. a curăţa de substanţele, de corpurile nefolositoare ori dăunătoare, a purifica apa, spre a o face potabilă. 2. a îndepărta dintr-o instituţie, întreprindere etc. elementele necorespunzătoare; a concedia; (fam.) a exclude; (cu privire la fondul unei biblioteci) a îndepărta cărţile necorespunzătoare din punct de vedere ştiinţific sau politic. (< fr. épurer)
(Marele dicţionar de neologisme)

epurá vb., ind. prez. 1. sg. epuréz, 3 sg. şi pl. epureáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EPURÁ vb. (TEHN.) v. purifica.
(Dicţionar de sinonime)

EPURÁT adj. (TEHN.) purificat. (Apă ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A epura ≠ a polua
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ep epu epur epura

Cuvinte se termină cu literele: at rat urat purat