estompa dex - definiţie, sinonime, conjugare
ESTÓMPĂ, estompe, s.f. Sul mic de hârtie, de piele sau de alt material moale, cu care se atenuează, se şterge conturul unui desen executat în creion, în cărbune sau în pastel, pentru a potrivi umbrele. – Din fr. estompe.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ESTOMPÁ, estompez, vb. I. Tranz. A trece cu estompa peste un desen pentru a potrivi intensitatea umbrelor şi trecerea gradată la lumină; p. ext. a atenua, a umbri, a slăbi intensitatea unei culori sau a unor contururi. ♦ Tranz. şi refl. Fig. A (se) face vag, imprecis, a (se) învălui, a (se) diminua. – Din fr. estomper.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ESTÓMP//Ă ~e f. Sul mic de hârtie, de piele sau de alt material, cu care se potrivesc umbrele la un desen executat în creion, în cărbune sau în pastel. /<fr. estompe
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A ESTOMP//Á ~éz 1. tranz. 1) (desene) A potrivi cu o estompă. 2) (contururile unui desen) A slăbi în intensitate, dotând cu o umbră imprecisă. 3) fig. A face să se estompeze. /<fr. estomper
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ESTOMP//Á mă ~éz intranz. (despre imagini) A deveni mai puţin intens; a se face vag; a se dilua; a slăbi; a se amortiza; a se atenua. /<fr. estomper
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ESTÓMPĂ s.f. Bastonaş de piele sau de hârtie răsucită, cu care se întinde praful de creion, de cărbune sau de culori pentru a aranja umbrele unui desen. ♦ Desenul astfel obţinut. [< fr. estompe].
(Dicţionar de neologisme)

ESTOMPÁ vb. I. tr. A potrivi umbrele unui desen cu o estompă; (p. ext.) a umbri uşor contururile. ♦ tr., refl. (Fig.) A (se) atenua, a (se) diminua. [< fr. estomper].
(Dicţionar de neologisme)

ESTÓMPĂ s. f. 1. bastonaş de piele sau de hârtie răsucită, cu care se estompează desenele. 2. desen executat cu estompa (1). (< fr. estompe)
(Marele dicţionar de neologisme)

ESTOMPÁ vb. I. tr. a potrivi, a atenua umbrele unui desen cu o estompă; (p. ext.) a umbri uşor contururile. II. tr., refl. (fig.) a (se) face vag, a (se) diminua; a (se) voala. (< fr. estomper)
(Marele dicţionar de neologisme)

estómpă s. f., g.-d. art. estómpei; pl. estómpe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

estompá vb., ind. prez. 1 sg. estompéz, 3 sg. şi pl. estompeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ESTOMPÁ vb. 1. a se şterge. (Conturul i s-a ~.) 2. v. voala.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A estompa ≠ a reliefa, a sublinia
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: es est esto estom estomp

Cuvinte se termină cu literele: pa mpa ompa tompa stompa