estompat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ESTOMPÁ, estompez, vb. I. Tranz. A trece cu estompa peste un desen pentru a potrivi intensitatea umbrelor şi trecerea gradată la lumină; p. ext. a atenua, a umbri, a slăbi intensitatea unei culori sau a unor contururi. ♦ Tranz. şi refl. Fig. A (se) face vag, imprecis, a (se) învălui, a (se) diminua. – Din fr. estomper.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ESTOMPÁT, -Ă, estompaţi, -te, adj. Cu conturul şters, ale cărui umbre sunt îndulcite; fig. pierdut în umbră, vag, imprecis. – V. estompa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ESTOMP//Á ~éz 1. tranz. 1) (desene) A potrivi cu o estompă. 2) (contururile unui desen) A slăbi în intensitate, dotând cu o umbră imprecisă. 3) fig. A face să se estompeze. /<fr. estomper
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ESTOMP//Á mă ~éz intranz. (despre imagini) A deveni mai puţin intens; a se face vag; a se dilua; a slăbi; a se amortiza; a se atenua. /<fr. estomper
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ESTOMPÁ vb. I. tr. A potrivi umbrele unui desen cu o estompă; (p. ext.) a umbri uşor contururile. ♦ tr., refl. (Fig.) A (se) atenua, a (se) diminua. [< fr. estomper].
(Dicţionar de neologisme)

ESTOMPÁ vb. I. tr. a potrivi, a atenua umbrele unui desen cu o estompă; (p. ext.) a umbri uşor contururile. II. tr., refl. (fig.) a (se) face vag, a (se) diminua; a (se) voala. (< fr. estomper)
(Marele dicţionar de neologisme)

estompá vb., ind. prez. 1 sg. estompéz, 3 sg. şi pl. estompeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ESTOMPÁ vb. 1. a se şterge. (Conturul i s-a ~.) 2. v. voala.
(Dicţionar de sinonime)

ESTOMPÁT adj. 1. neclar, şters, vag. (Un contur ~.) 2. pal, palid, pierdut, stins, şters, (reg.) săr-beziu, (fig.) dulce, moale. (Culori ~.) 3. v. voalat.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A estompa ≠ a reliefa, a sublinia
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: es est esto estom estomp

Cuvinte se termină cu literele: at pat mpat ompat tompat