etapele dex - definiţie, sinonime, conjugare

etapele

[Sinonime]
ETÁPĂ, etape, s.f. 1. Interval de timp, stadiu în dezvoltarea unui proces, caracterizat, de obicei, prin evenimente importante; fază. 2. Distanţă străbătută de o unitate în marş în curs de 24 de ore. 3. Porţiune determinată dintr-o competiţie sportivă de mare fond, care trebuie parcursă fără oprire. ♦ Interval de timp în ciclul anual de antrenament. ♦ Fiecare dintre părţile unei competiţii sportive care se dispută pe o durată mai mare de timp. – Din fr. étape.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ETÁP//Ă ~e f. 1) Interval de timp în evoluţia unui fenomen natural sau social; fază; stadiu. ~ele civilizaţiei. 2) Distanţă dintre două opriri străbătută de o unitate în marş. 3) Distanţă dintr-o cursă sportivă care trebuie parcursă fără oprire. 4) Parte dintr-o întrecere sportivă eşalonată în timp. [G.-D. etapei] /<fr. étape
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ETÁPĂ s.f. 1. Loc unde se opresc trupele în marş. ♦ Distanţa între două opriri; distanţă parcursă în timp de 24 de ore de o unitate care se deplasează în marş. 2. Interval de timp; moment, fază. 3. Porţiune a unei curse sportive. ♦ Parte dintr-o întrecere sportivă. ♦ Interval de timp în ciclul anual de antrenament. [< fr. étape].
(Dicţionar de neologisme)

ETÁPĂ s. f. 1. interval de timp; stadiu, fază. 2. oprire scurtă în timpul unei călătorii. ♢ distanţă parcursă de trupele în marş într-un timp anumit. 3. porţiune a unei curse sportive de fond care trebuie parcursă fără oprire. ♢ parte dintr-o competiţie sportivă care se dispută succesiv într-un interval mare de timp. (< fr. étape)
(Marele dicţionar de neologisme)

etápă s. f., g.-d. art. etápei; pl. etápe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ETÁPĂ s. 1. v. fază. 2. v. stadiu.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: et eta etap etape etapel

Cuvinte se termină cu literele: le ele pele apele tapele