eucalipt dex - definiţie, sinonime, conjugare

eucalipt

EUCALÍPT, eucalipţi, s.m. Gen de arbori giganţi, tropicali şi subtropicali, cu flori mici verzi şi frunze persistente, din frunzele şi scoarţa cărora se extrag uleiuri eterice folosite în farmacie şi în parfumerie, iar lemnul, rezistent şi dur, se foloseşte în construcţii (Eucalyptus); arbore din acest gen. [Pr.: e-u-] – Din fr., lat. eucalyptus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EUCALÍP//T ~ţi m. Abore tropical şi subtropical foarte înalt (cu lemn dur, care se foloseşte în construcţii), cu frunze bogate în uleiuri eterice, folosite în medicină şi în parfumerie. [Sil. e-u-ca-lipt] /<fr. eucalyptus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EUCALÍPT s.m. Arbore uriaş din Australia, din frunzele şi din scoarţa căruia se extrage un ulei eteric şi al cărui lemn, de o duritate excepţională, este folosit în construcţii. [Pron. e-u-. / < fr. eucalyptus].
(Dicţionar de neologisme)

EUCALÍPT s. m. arbore gigant (sub)tropical, cu flori mici, verzi, şi frunze persistente, din frunzele şi scoarţa căruia se extrag uleiuri folosite în farmacie şi parfumerie, cu lemn, de o duritate excepţională. (< fr., lat. eucalyptus)
(Marele dicţionar de neologisme)

eucalípt s. m. (sil. e-u-), pl. eucalípţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: eu euc euca eucal eucali

Cuvinte se termină cu literele: pt ipt lipt alipt calipt