evantai dex - definiţie, sinonime, conjugare

evantai

[Sinonime]
EVANTÁI, evantaie, s.n. Obiect pliabil, în formă de semicerc, executat din hârtie, mătase, pene etc., folosit mai ales de femei pentru a-şi face vânt şi a se apăra de căldură. ♢ Loc. adj. şi adv. În evantai = în formă de raze care pornesc dintr-un punct şi formează un semicerc. [Var.: evantáliu s.n.] – Din fr. éventail.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EVANTÁ//I ~ie n. Obiect pliabil în formă semicirculară, confecţionat din diferite materiale şi folosit (mai ales de femei) pentru a-şi face vânt, spre a se răcori. ♢ În ~ în formă de raze ce formează un semicerc. /<fr. évantail
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EVANTÁI s.n. Obiect (de formă semicirculară) confecţionat din hârtie, din pene, din fildeş etc. cu care îşi fac vânt, spre a se răcori, mai ales femeile. ♢ În evantai = în forma unor raze care se răspândesc dintr-un punct în semicerc. [Pl. -ie, -iuri, var. evantaliu s.n. / < fr. éventail].
(Dicţionar de neologisme)

EVANTÁI s. n. 1. obiect (semicircular) din hârtie, pene etc., cu care îşi fac vânt femeile. o în ~ = în forma unor raze care se răspândesc dintr-un punct în semicerc. 2. (fig.) ansamblu de lucrări diverse ale aceleiaşi categorii. (< fr. éventail)
(Marele dicţionar de neologisme)

evantái s. n., pl. evantáie
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EVANTÁI s. (înv. şi pop.) apărătoare, (înv.) vânturar.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ev eva evan evant evanta

Cuvinte se termină cu literele: ai tai ntai antai vantai