evolua dex - definiţie, sinonime, conjugare
EVOLUÁ, evoluez, vb. I. Intranz. 1. A trece printr-o serie de transformări, prin diferite faze progresive, spre o treaptă superioară; a se dezvolta; a se transforma. ♦ A-şi urma cursul; a se desfăşura. Boala evoluează normal. ♦ (Sport) A susţine un meci; a juca. 2. A se deplasa cu mişcări largi (circulare). [Pr.: -lu-a] – Din fr. évoluer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A EVOLU//Á ~éz intranz. 1) A trece printr-o serie de schimbări spre o treaptă superioară; a se afla în evoluţie; a avansa; a înainta; a progresa; a se dezvolta; a propăşi. 2) A-şi urma cursul firesc; a decurge; a se desfăşura. 3) (despre avioane, nave etc.) A descrie mişcări circulare; a executa evoluţii; a se roti. 4) (despre trupe) A-şi schimba poziţia printr-o serie de manevre. 5) sport A susţine un meci; a juca. 6) (despre echipe, formaţii artistice etc.) A se prezenta în faţa publicului în cadrul unei competiţii sportive sau în cadrul unui program artistic. /<fr. évoluer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EVOLUÁ vb. I. intr. 1. A se dezvolta, a se transforma. ♦ A se desfăşura, a se întinde. 2. A se mişca, a se desfăşura larg (cu mişcări circulare). [Pron. -lu-a, p.i. 3,6 -uează, ger. -uând. / < fr. évoluer].
(Dicţionar de neologisme)

EVOLUÁ vb. intr. 1. a se dezvolta, a se transforma. ♢ a se desfăşura. 2. a se mişca, a se deplasa (cu mişcări largi). (< fr. évoluer)
(Marele dicţionar de neologisme)

evoluá vb. (sil. -lu-a), ind. prez. 1 sg. evoluéz, 3 sg. şi pl. evolueáză, 1 pl. evoluăm (sil. -lu-ăm); conj. prez. 3 sg. şi pl. evoluéze (sil. -lu-e-); ger. evoluând (sil. -lu-ând)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EVOLUÁ vb. 1. v. dezvolta. 2. a se desfăşura, a merge. (Treaba ~ bine.) 3. a se desfăşura, a se întâmpla, a se petrece, (înv.) a se purta. (Iată cum au ~ faptele.) 4. a decurge, a se desfăşura, a se petrece. (Partida a ~ în bune condiţii.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A evolua ≠ a decădea, a involua, a regresa
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ev evo evol evolu

Cuvinte se termină cu literele: ua lua olua volua