excentricitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

excentricitate

[Sinonime]
EXCENTRICITÁTE, excentricităţi, s.f. 1. Originalitate; ciudăţenie, bizarerie, extravaganţă. 2. (Mat.) Calitatea unui punct de a se găsi în afara centrului unei figuri. ♦ Distanţa dintre centrele sau axele de rotaţie a două piese excentrice. ♦ Defect de asamblare a două piese care în mod normal trebuie să fie concentrice sau trebuie să aibă o axă comună. – Din fr. excentricité.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EXCENTRICIT//ÁTE ~ăţi f. 1) Caracter excentric. 2) mat. Poziţie a unui punct care se află în afara centrului unei figuri. 3) Distanţa dintre axele de rotaţie a două piese excentrice. /<fr. excentricité
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXCENTRICITÁTE s.f. 1. Situaţia, însuşirea unui punct de a nu fi în centrul unei figuri. ♦ (Mat.) Mărime care caracterizează alungirea conicelor. ♦ Distanţa dintre axele de rotaţie a două piese care au acelaşi centru. ♦ Asamblarea defectuoasă a două piese coaxiale sau concentrice. 2. Originalitate, bizarerie, extravaganţă. ♦ Ţicneală. [Cf. fr. excentricité].
(Dicţionar de neologisme)

EXCENTRICITÁTE s. f. 1. (mat.) însuşirea unui punct de a nu fi în centrul unei figuri. ♢ raport constant al distanţelor de la un punct al unei conice la focar şi la directoarea corespunzătoare. 2. (tehn.) distanţa dintre axele de rotaţie a două piese care au acelaşi centru. ♢ asamblare defectuoasă a două piese coaxiale sau concentrice. 3. originalitate, extravaganţă; excentrism. (< fr. excentricité)
(Marele dicţionar de neologisme)

excentricitáte s. f., g.-d. art. excentricităţii; pl. excentricităţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EXCENTRICITÁTE s. v. extravaganţă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ex exc exce excen excent

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate citate