excita dex - definiţie, sinonime, conjugare
EXCITÁ, excit, vb. I. Tranz. 1. A provoca (prin mijloace fizice, chimice sau biologice) intrarea în acţiune a unei celule, a unui ţesut sau a unui organ. 2. A aţâţa, a întărâta. ♦ A provoca, a stârni o senzaţie, un sentiment. 3. A produce un câmp magnetic util într-o maşină electrică sau într-un aparat electric; a produce un surplus de energie. – Din fr. exciter, lat. excitare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A EXCITÁ excít tranz. 1) (ţesuturi, organe, celule şi funcţiile lor) A face să-şi intensifice activitatea; a stimula. 2) (sisteme fizice) A prevedea cu un surplus de energie. 3) (maşini electrice) A asigura cu un câmp magnetic. 4) (persoane) A face să se excite. /<fr. exciter, lat. excitare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXCITÁ vb. I. tr. 1. A activa, a stimula funcţia unei celule, a unui ţesut, a unui organ etc. 2. (Fig.) A irita, a stârni, a aţâţa. ♦ A provoca o senzaţie, o emoţie, un sentiment. 3. (Fiz.) A comunica un plus de energie unui sistem fizic. ♦ A produce un câmp magnetic într-o maşină electrică. [Pron. ecs-ci-, p.i. excit şi -tez, var. escita vb. I. / cf. fr. exciter, lat. excitare].
(Dicţionar de neologisme)

EXCITÁ vb. tr. 1. a activa, a stimula funcţia unei celule, a unui ţesut, organ etc. 2. (fig.) a irita, a aţâţa. ♢ a provoca o senzaţie, un sentiment. 3. (fiz.) a comunica un plus de energie unui sistem fizic. ♢ a produce un câmp magnetic într-o maşină electrică. (< fr. exciter, lat. excitare)
(Marele dicţionar de neologisme)

excitá vb., ind. prez. 1 sg. excít, 3 sg. şi pl. excítă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EXCITÁ vb. (FIZIOL.) a activa, a stimula, (pop.) a aţâţa. (A ~ o funcţie, un organ.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ex exc exci excit

Cuvinte se termină cu literele: ta ita cita xcita