excitație dex - definiţie, sinonime, conjugare

excitație

[Sinonime]
EXCITÁŢIE, excitaţii, s.f. 1. Excitare. 2. Proces fiziologic care se manifestă prin activitatea funcţională (contracţie, secreţie sau generare de impulsuri) a unei celule, a unui ţesut sau a unui organ, ca răspuns la un factor stimulativ intern sau extern. 3. Producere a unui câmp magnetic util în maşini, aparate sau instrumente electrice. 4. Producere a câmpului magnetic inductor util în maşinile electrice, în unele aparate electrice şi instrumente electrice. – Din fr. excitation, lat. excitatio.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EXCITÁŢI//E ~e f. 1) Reacţie a unui organ, a unui ţesut, a unei celule, sub acţiunea unui excitant, manifestată prin contracţie, secreţie sau impulsuri. 2) elec. Producere a câmpului magnetic inductor util în unele maşini şi aparate electrice. /<fr. excitation, lat. excitatio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXCITÁŢIE s.f. 1. Proces fiziologic manifestat prin activitatea funcţională a unei celule, a unui ţesut sau a unui organ etc. ca reacţie la un stimul, la un îndemn; excitare. 2. Stare de enervare, de încordare, de aţâţare; agitaţie. 3. Alimentarea prin curent electric a unui ansamblu de spire conducătoare pentru a produce un câmp magnetic. ♦ Ansamblul de spire prin care trece curentul de excitaţie. [Gen. -iei, var. excitaţiune s.f. / cf. fr. excitation, lat. excitatio].
(Dicţionar de neologisme)

EXCITÁŢIE s. f. 1. excitare. 2. proces fiziologic manifestat prin accentuarea activităţii funcţionale a unei celule, a unui ţesut sau organ ca reacţie la un stimul. 3. stare de enervare, de încordare, de aţâţare. 4. producere a unui câmp magnetic util în maşini, aparate sau instrumente electrice. ♢ producere a câmpului magnetic inductor util în maşinile, aparatele şi instrumentele electrice. (< fr. excitation, lat. excitatio)
(Marele dicţionar de neologisme)

excitáţie s. f. (sil. -ţi-e), art. excitáţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. excitáţiei; pl. excitáţii, art. excitáţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EXCITÁŢIE s. v. excitare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ex exc exci excit excita

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie tatie itatie