excursie dex - definiţie, sinonime, conjugare

excursie

[Sinonime]
EXCÚRSIE, excursii, s.f. Plimbare sau călătorie făcută, de obicei în grup, pe jos sau cu un mijloc de transport, în scop educativ, recreativ etc. [Var.: excursiúne s.f.] – Din fr. excursion, lat. excursio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EXCÚRSI//e ~i f. Călătorie sau vizitare, de obicei în grup (pe jos sau cu mijloc de transport), cu scop instructiv-educativ, sportiv sau distractiv. [G.-D. excursiei] /<fr. excursion, lat. excursio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXCÚRSIE s.f. 1. Plimbare, călătorie (făcută de obicei în grup şi având un scop educativ, sportiv sau distractiv). 2. (Fon.) Moment în care organele articulatorii iau poziţia necesară pentru articularea sunetului; tensiune. [Gen. -iei, var. excursiune s.f. / < fr. excursion, lat. excursio].
(Dicţionar de neologisme)

EXCÚRSIE s. f. 1. plimbare, călătorie pe jos sau cu orice mijloc de transport, de obicei în grup şi având un scop instructiv-educativ, sportiv sau de agrement. 2. (fon.) moment în care organele articulatorii iau poziţia necesară pentru articularea sunetului; tensiune. (< fr. excursion, lat. excursio)
(Marele dicţionar de neologisme)

excúrsie s. f. (sil. -si-e), art. excúrsia (sil. -si-a), g.-d. art. excúrsiei; pl. excúrsii, art. excúrsiile (sil. -si-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EXCÚRSIE s. drumeţie. (O ~ în munţi.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ex exc excu excur excurs

Cuvinte se termină cu literele: ie sie rsie ursie cursie