exemplu dex - definiţie, sinonime, conjugare

exemplu

[Sinonime]
EXÉMPLU, exemple, s.n. 1. Ceea ce serveşte drept model, ceea ce serveşte pentru a ilustra ceva; persoană care, prin calităţile sale, poate servi drept model; pildă. ♢ Expr. A da (sau a fi) exemplu = a se purta astfel încât să trezească şi în alţii dorinţa de a-l imita, a constitui un model demn de urmat. A da de (sau ca) exemplu = a atrage atenţia asupra unor persoane, a unor lucruri etc., pentru a îndemna pe alţii să le imite. A urma exemplul (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) exemplu = a imita (pe cineva sau ceva) 2. Caz sau fapt tipic care întruneşte caracteristicile unei categorii întregi, citat pentru a lămuri, a sprijini o idee, o demonstraţie. ♢ Loc. adv. De exemplu = de pildă, bunăoară. [Pr.: eg-zem-] – Din fr. éxemple, lat. exemplum.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EXÉMPL//U ~e n. 1) Obiect care serveşte drept orientare pentru reproducere sau pentru imitaţie; fason; mostră; model. ♢ A da (sau a fi) ~ a da sau a servi drept model de urmat. 2) Fapt concret care ilustrează o teză; pildă. 3) Model ideal care întruneşte caracterele esenţiale ale unui grup de obiecte sau fenomene similare; tip. /<fr. exemple, lat. exemplum
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXÉMPLU s.n. 1. Acţiune care poate servi de model; pildă. ♦ Persoană care întruneşte toate calităţile pentru a putea fi imitată; model. 2. Caz, fapt cu anumite caractere tipice, simptomatice care este citat pentru a lămuri, a sprijini o idee, o demonstraţie etc. 3. Pedeapsă; întâmplare care poate servi ca învăţătură de minte, ca pildă. [Pron. eg-zem-, pl. -le, -luri. / cf. lat. exemplum, fr. exemple].
(Dicţionar de neologisme)

EXÉMPLU s. n. 1. acţiune care poate servi de model; pildă. ♢ persoană care întruneşte toate calităţile pentru a putea fi imitată; model. 2. caz, fapt cu anumite caractere tipice, simptomatice, care este citat pentru a lămuri, a sprijini o idee, o demonstraţie etc. o de ~ = de pildă, bunăoară. 3. pedeapsă; întâmplare care poate servi ca învăţătură de minte. (< fr. exemple, lat. exemplum)
(Marele dicţionar de neologisme)

exémplu s. n. [x pron. gz], art. exémplul; pl. exémple
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EXÉMPLU s. 1. model, pildă, (înv.) chip, mostră, paradigmă, pilduire, (înv. fig.) oglindă. (A da ceva ca ~; e un ~ de corectitudine.) 2. v. mostră. 3. v. exemplificare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ex exe exem exemp exempl

Cuvinte se termină cu literele: lu plu mplu emplu xemplu