explicare dex - definiţie, sinonime, conjugare
EXPLICÁ, explíc, vb. I. Tranz. A face să fie mai uşor de înţeles; a lămuri. ♦ A expune, a preda o lecţie, o temă etc. 2. Intranz. şi tranz. (Despre axiome, principii, legi ştiinţifice) A servi drept lămurire, a constitui o justificare, a reprezenta o motivare a unui fenomen, a unei proprietăţi etc. 3. Refl. A-şi motiva acţiunile, vorbele etc.; a se justifica. ♦ Refl. şi tranz. A înţelege, a pricepe, a găsi sau a constitui o explicaţie. ♦ Tranz. şi refl. recipr. (Despre două sau mai multe persoane) A (se) lămuri asupra unei chestiuni (în litigiu), a limpezi o situaţie cu scopul de a înlătura un conflict. – Din fr. expliquer, lat. explicare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EXPLICÁRE, explicări, s.f. Acţiunea de a (se) explica şi rezultatul ei; lămurire. – V. explica.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A EXPLICÁ explíc tranz. 1) (persoane) A face să înţeleagă; a lămuri; a arăta. 2) (lecţii, materii de studiu) A expune oral în faţa auditoriului (într-o instituţie de învăţământ) cu scop instructiv; a preda. 3) (cauze, motive etc.) A afla prin analiză serioasă. [Sil. ex-pli-ca] /<fr. expliquer, lat. explicare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE EXPLICÁ mă explíc intranz. 1) A-şi motiva acţiunile sau vorbele; a se justifica. 2) A se edifica (unul cu altul) în privinţa unei chestiuni litigioase. [Sil. ex-pli-ca] /<fr. expliquer, lat. explicare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXPLICÁ vb. I. 1. tr. A arăta, a clarifica, a lămuri (ceva obscur). ♦ A descoperi, a lămuri cauza; a demonstra, a arăta. ♦ (Fam.) A preda o lecţie; a face expunerea unor cunoştinţe în cadrul lecţiei. 2. refl. A se justifica, a-şi lămuri (vorbele, faptele etc.) ♦ A se înţelege, a se pricepe. ♦ (Despre persoane) A-şi da lămuriri reciproce referitor la o chestiune, a limpezi o situaţie. [P.i. explíc, var. esplica vb. I. / cf. fr. expliquer, lat. explicare].
(Dicţionar de neologisme)

EXPLICÁRE s.f. Acţiunea de a (se) explica şi rezultatul ei; explicaţie. [< explica].
(Dicţionar de neologisme)

EXPLICÁ vb. I. tr. a arăta, a clarifica, a lămuri. ♢ a descoperi, a lămuri cauza; a demonstra. ♢ (fam.) a preda o lecţie; a face expunerea unor cunoştinţe. II. refl. a se justifica. ♢ a se înţelege, a se pricepe. III. refl., tr. a (se) lămuri, a (se) înţelege. (< fr. expliquer, lat. explicare)
(Marele dicţionar de neologisme)

explicá vb., ind. prez. 1 sg. explíc, 3 sg. şi pl. explícă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

explicáre s. f., g.-d. art. explicării; pl. explicări
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
EXPLICÁ vb. 1. v. lămuri. 2. v. rezolva. 3. v. glosa. 4. v. demonstra. 5. v. analiza. 6. v. înţelege. 7. v. justifica.
(Dicţionar de sinonime)

EXPLICÁRE s. 1. v. lămurire. 2. v. demonstrare. 3. v. analizare. 4. v. justificare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ex exp expl expli explic

Cuvinte se termină cu literele: re are care icare licare