explicativ dex - definiţie, sinonime, conjugare

explicativ

[Sinonime]
EXPLICATÍV, -Ă, explicativi, -e, adj. Care explică; explicator. ♦ Notă explicativă = explicaţie, de obicei în josul paginii, în care se dau relaţii în legătură cu textul sau cu un cuvânt din text. Dicţionar explicativ = dicţionar în care sunt explicate sensurile şi întrebuinţarea cuvintelor. – Din fr. explicatif.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EXPLICATÍV ~ [ (~i, ~e) Care explică. ♢ Dicţionar ~ dicţionar care explică sensul cuvintelor. [Sil. ex-pli-ca-tiv] /<fr. explicatif
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXPLICATÍV, -Ă adj. Care serveşte la explicarea a ceva. ♢ Notă explicativă = explicaţie a unui cuvânt, a unei chestiuni în legătură cu un text (care se dă de obicei în josul paginii); dicţionar explicativ = dicţionar în care sunt explicate cuvintele pe sensuri. [< fr. explicatif, lat. explicativus].
(Dicţionar de neologisme)

EXPLICATÍV, -Ă adj. care are rolul de a explica. o notă ~ă = explicaţie a unui cuvânt, a unei chestiuni în legătură cu un text; dicţionar ~ = dicţionar în care sunt explicate sensurile şi întrebuinţările cuvintelor; propoziţie relativă ~ă = propoziţie apozitivă. (< fr. explicatif)
(Marele dicţionar de neologisme)

explicatív adj. m., pl. esplicatívi; f. sg. explicatívă, pl. explicatíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EXPLICATÍV adj. 1. lămuritor, (înv.) desluşitor, explicator. (O notă ~.) 2. v. lămuritor.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ex exp expl expli explic

Cuvinte se termină cu literele: iv tiv ativ cativ icativ