explorat dex - definiţie, sinonime, conjugare
EXPLORÁ, explorez, vb. I. Tranz. A cerceta o ţară sau o regiune necunoscută sau puţin cunoscută, cu scopul de a face descoperiri sau studii ştiinţifice. ♦ A cerceta posibilităţile de exploatare a unui zăcământ. ♦ (Fam.) A cerceta, a căuta în... – Din fr. explorer, lat. explorare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EXPLORÁT, -Ă, exploraţi, -te, adj. (Despre ţări sau regiuni necunoscute sau mai puţin cunoscute) Care este cercetat cu scopul de a cunoaşte. ♦ (Despre zăcăminte) Căruia i se cercetează posibilităţile de exploatare. – V. explora.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A EXPLOR//Á ~éz tranz. 1) (ţări, ţinuturi, regiuni necunoscute) A cerceta în scopuri ştiinţifice. 2) A analiza din toate punctele de vedere; a cerceta; a studia; a investiga. 3) (zăcăminte minerale) A cerceta pentru a determina posibillităţile de exploatare. /<fr. explorer, lat. explorare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXPLORÁ vb. I. tr. 1. A cerceta o regiune necunoscută sau greu accesibilă, mai ales în scop ştiinţific. ♦ A cerceta posibilităţile de exploatare a unui zăcământ. 2. (Fam.) A cerceta, a căuta. [< fr. explorer, cf. lat. explorare – a examina].
(Dicţionar de neologisme)

EXPLORÁ vb. tr. 1. a cerceta o regiune necunoscută sau greu accesibilă, mai ales în scop ştiinţific. ♢ a cerceta posibilităţile de exploatare a unui zăcământ. ♢ (med.) a observa funcţionarea unui organ cu ajutorul instrumentelor şi aparatelor speciale. 2. (fam.) a cerceta atent. (< fr. explorer, lat. explorare)
(Marele dicţionar de neologisme)

explorá vb., ind. prez. 1 sg. exploréz, 3 sg. şi pl. exploreáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

explorát adj. m., pl. exploráţi; f. sg. explorátă, pl. exploráte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EXPLORÁ vb. a sonda. (A ~ fundul mării.)
(Dicţionar de sinonime)

EXPLORÁ vb. v. analiza, cerceta, examina, investiga, studia, urmări.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Explorat ≠ inexplorat, neexplorat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ex exp expl explo explor

Cuvinte se termină cu literele: at rat orat lorat plorat