export dex - definiţie, sinonime, conjugare
EXPÓRT, exporturi, s.n. Faptul de a exporta; operaţie cu caracter comercial prin care o parte din mărfurile produse, prelucrate, completate sau reparate într-o ţară se vând pe piaţa altor ţări; exportare. ♦ (Concr.) Totalitatea mărfurilor exportate. ♢ Export invizibil = vindere de servicii în (sau la) alte ţări. Export de capital = plasare de capital în alte ţări, unde se pot obţine mai uşor profituri mari. – Din germ. Export.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EXPORTÁ, expórt, vb. I. Tranz. A vinde în afara ţării mărfuri care au fost produse, preparate, completate sau reparate în ţară; p. ext. a vinde servicii cumpărătorilor din alte ţări. – Din fr. exporter, lat. exportare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EXPÓRT ~uri n. 1) Expediţie a mărfurilor dintr-o ţară în alta în scop de vânzare sau schimb comercial. ♢ ~ de capital investiţie de capital în alte ţări pentru a obţine profituri mai mari. 2) Totalitate a mărfurilor exportate. /<germ. Export
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A EXPORTÁ expórt tranz. (mărfuri) A expedia în altă ţară pentru vânzare sau pentru schimb comercial. /<fr. exporter, lat. exportare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXPÓRT s.n. (Ec.) Trimitere de mărfuri dintr-o ţară în alte ţări în scop de vânzare sau de schimb comercial. ♢ Export de capital = investiţie de capital făcută de către monopoluri în alte ţări pentru a obţine cu mai multă uşurinţă profituri maxime. ♦ (Concr.) Totalitatea mărfurilor exportate. [< germ. Export].
(Dicţionar de neologisme)

EXPORTÁ vb. I. tr. A trimite peste hotare mărfuri pentru vânzare sau pentru schimb comercial. [P.i. expórt. / < fr. exporter, cf. lat. exportare – a duce în afară].
(Dicţionar de neologisme)

EXPÓRT s. n. trimitere de mărfuri în străinătate în scop de vânzare sau de schimb comercial; mărfurile exportate. o ~ invizibil = vindere de servicii altor ţări (operaţii de transport, asigurare, credit, licenţe, servicii de turism etc.); ~ de capital = investiţie de capital făcută de către monopoluri în alte ţări, pentru a obţine cu mai multă uşurinţă profituri maxime. (< germ. Export)
(Marele dicţionar de neologisme)

EXPORTÁ vb. tr. a trimite peste hotare mărfuri pentru vânzare sau pentru schimb comercial. (< fr. exporter, lat. exportare)
(Marele dicţionar de neologisme)

a ajunge la export expr. a muri (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

expórt s. n., pl. expórturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

exportá vb., ind. prez. 1 sg. expórt, 3 sg. şi pl. expórtă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EXPÓRT s. exportare. (Mărfuri pentru ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Exportimport
(Dicţionar de antonime)

A exporta ≠ a importa
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ex exp expo expor

Cuvinte se termină cu literele: rt ort port xport