exterior dex - definiţie, sinonime, conjugare

exterior

[Sinonime]
EXTERIÓR, -OÁRĂ, exteriori, -oare, adj., s.n. 1. Adj. Care este în afară de..., care este pe din afară, aflat dincolo de o limită; extern. ♢ Comerţ exterior = totalitatea importurilor şi exporturilor unei ţări. 2. S.n. Partea din afară a unui lucru; faţadă. ♦ Mod de a se prezenta al unei persoane ca fizionomie, îmbrăcăminte, comportare etc.; ţinută, înfăţişare, aspect, alură. [Pr.: -ri-or] – Din fr. extérieur, lat. exterior.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EXTERI//ÓR1 ~oáre n. 1) Partea de dinafară a unui obiect (şi spaţiul care-l înconjoară). 2) Aspect al unei persoane (ţinuta, îmbrăcămintea, fizionomia, comportarea) care este accesibil privirii. /<fr. extérieur, lat. exterior
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXTERI//ÓR2 ~oáră (~óri, ~oáre) 1) Care este situat în spaţiul de dinafară (a ceva sau a cuiva); extern. 2) Care poate fi văzut de dinafară. Aspect ~. Manifestare ~oară. 3) Care există în afara fiinţei sau conştiinţei individului. Lume ~oară. 4) Care este de dincolo de o anumită limită. ♢ Comerţ ~ comerţ făcut (de o ţară) cu ţările străine. [Sil. ex-te-ri-or] /<fr. extérieur, lat. exterior
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXTERIÓR1, exterioare, s.n. Partea din afară a unui lucru. ♦ Mod de a se prezenta al unui persoane ca fizionomie, îmbrăcăminte, ţinută etc. [Pr.: -ri-or] – Fr. extérieur (lat. lit. exterior).
(Dicţionarul limbii române moderne)

EXTERIÓR2, -OÁRĂ, exteriori, -oare, adj. Care este în afară de..., care este pe din afară, aflat dincolo de o limită; extern. ♢ Comerţ exterior = relaţii de schimb economic ale unei ţări cu ţările străine. [Pr.: -ri-or] – Fr. extérieur (lat. lit. exterior).
(Dicţionarul limbii române moderne)

EXTERIÓR s.n. 1. Partea din afară a unui obiect, a unui lucru; faţadă. 2. Mod de a se prezenta ca înfăţişare; înfăţişare, ţinută. [Pron. -ri-or. / < fr. extérieur].
(Dicţionar de neologisme)

EXTERIÓR, -OÁRĂ adj. Care este în afară, din afară; extern. ♢ Comerţ exterior = relaţiile comerciale ale unui stat cu statele străine. ♦ Care este în afara fiinţei noastre. [Pron. -ri-or. / cf. fr. extérieur, lat. exterior – mai în afară].
(Dicţionar de neologisme)

EXTERIÓR, -OÁRĂ I. adj. din afară; extern. o (mat.) unghi ~ = fiecare dintre unghiurile formate de o latură a unui poligon cu prelungirea altei laturi; comerţ ~ = relaţiile comerciale ale unui stat cu statele străine. II. s. n. 1. partea din afară a unui lucru; faţadă. 2. înfăţişare, ţinută. (< fr. extérieur, lat. exterior)
(Marele dicţionar de neologisme)

exteriór adj. m. (sil. -ri-or), pl. exterióri; f. sg. exterioáră, pl. exterioáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

exteriór s. n. (sil. -ri-or), pl. exterioáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
EXTERIÓR adj., s. 1. adj. extern. (Partea ~oară a fructului.) 2. s. v. faţadă.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Exterior ≠ lăuntric, interior
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ex ext exte exter exteri

Cuvinte se termină cu literele: or ior rior erior terior