extractor dex - definiţie, sinonime, conjugare

extractor

EXTRACTÓR, -OÁRE, extractori, -oare, adj. s.n. I. Adj. Care extrage sau ajută la extragerea anumitor substanţe sau corpuri. II. S.n. 1. Aparat cu ajutorul căruia se efectuează o extracţie (2). ♦ Aparat cu care se extrage mierea din faguri. 2. Utilaj de construcţii folosit pentru extragerea din pământ a piloţilor, în vederea reutilizării lor la alte lucrări. 3. Dispozitiv al închizătorului unei arme de foc, care extrage din ţeava tubul-cartuş sau tubul proiectilului. – Din fr. extracteur.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

EXTRACT//ÓR ~oáre n. 1) Aparat pentru extragerea mierii din faguri. 2) Dispozitiv al unei arme de foc care extrage din ţeavă cartuşul după împuşcătură. 3) Instrument chirurgical folosit pentru extragerea corpurilor străine din organism. 4) tehn. Dispozitiv care accelerează şi înlesneşte demontarea şi montarea ansamblurilor şi agregatelor unor maşini, scoaterea şi instalarea unor piese aparte. /<fr. extracteur, lat. extractorius
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

EXTRACTÓR, -OÁRE adj. Care (serveşte pentru a) extrage anumite substanţe sau corpuri. // s.n. 1. Aparat pentru extragerea sau recuperarea unei materii solubile dintr-un corp. ♦ Aparat care serveşte la extragerea mierii din faguri. ♦ Instrument chirurgical pentru extragerea corpurilor străine din organism. 2. Dispozitiv al închizătorului unei arme care extrage din ţeavă cartuşul tras. [Cf. fr. extracteur, lat. extractorius].
(Dicţionar de neologisme)

EXTRACTÓR, -OÁRE I. adj. care (serveşte pentru a) extrage anumite substanţe sau corpuri. II. s. n. 1. aparat pentru extragerea sau recuperarea unei substanţe solubile dintr-un corp. ♢ aparat care serveşte la extragerea mierii din faguri. ♢ instrument pentru extragerea corpurilor străine din organism. 2. dispozitiv al închizătorului unei arme care extrage din ţeavă cartuşul tras. 3. maşină genistică pentru extragerea din pământ a piloţilor şi palplanşelor. (< fr. extracteur, lat. extractorius)
(Marele dicţionar de neologisme)

extractór adj. m., pl. extractóri; f. sg. şi pl. extractoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

extractór s. n., pl. extractoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ex ext extr extra extrac

Cuvinte se termină cu literele: or tor ctor actor ractor