fanfară dex - definiţie, sinonime, conjugare

fanfară

[Sinonime]
FANFÁRĂ, fanfare, s.f. 1. Ansamblu muzical (militar) format din persoane care cântă la instrumente de suflat (din alamă) şi de percuţie. 2. (Rar) Instrument muzical de suflat din alamă (cu sunete naturale). 3. (Înv.) Compoziţie muzicală executată de o fanfară (1) sau la un instrument de suflat. – Din fr. fanfare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FANFÁR//Ă ~e f. 1) Orchestră constând din interpreţi care cântă la instrumente de suflat şi de percuţie. 2) Piesă muzicală executată de un astfel de ansamblu. /<fr. fanfare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FANFÁRĂ s.f. Formaţie muzicală compusă din instrumente de suflat şi de percuţie. ♦ Muzică compusă pentru instrumente de suflat şi de percuţie; arie executată din instrumente de alamă. [Var. famfară s.f. / < fr. fanfare, it. fanfara].
(Dicţionar de neologisme)

FANFÁRĂ s. f. 1. ansamblu muzical compus din instrumente de suflat şi de percuţie. ♢ muzică compusă pentru asemenea instrumente; arie executată de instrumente din alamă. 2. trompetă lungă, fără clape sau ventile, la intonarea unor semnale în spectacolele de operă. ♢ semnal de trompetă, adesea cu caracter solemn. (< fr. fanfare, it. fanfara)
(Marele dicţionar de neologisme)

fanfáră s. f., g.-d. art fanfárei; pl. fanfáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FANFÁRĂ s. muzică, (rar) capelă. (În parc cânta ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fa fan fanf fanfa fanfar

Cuvinte se termină cu literele: ra ara fara nfara anfara