fascină dex - definiţie, sinonime, conjugare
FASCÍNĂ, fascine, s.f. Mănunchi de nuiele sau de ramuri subţiri, legat din loc în loc cu sârmă, uneori umplut cu piatră, moloz sau pământ, folosit la întărirea terasamentelor, la construirea digurilor sau a drumurilor în regiunile mlăştinoase şi la alte lucrări făcute în terenurile desfundate; fascie1 [Var.: faşínă s.f.] – Din it. fascina, fr. fascine.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FASCINÁ, fascinez, vb. I. Tranz. 1. A atrage pe cineva în mod irezistibil cu privirea. 2. A produce cuiva o impresie deosebită prin însuşiri (atrăgătoare) ieşite din comun; a captiva. – Din fr. fasciner, lat. fascinare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FASCÍN//Ă ~e f. Mănunchi de nuiele, ramuri, stuf etc., folosit la întărirea terasamentelor sau a drumurilor în regiunile mlăştinoase. [G.-D. fascinei] /<it. fascina, fr. fascine
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A FASCIN//Á ~éz tranz. 1) A face să fie cuprins de uimire şi de admiratie; a încânta; a fermeca; a vrăji; a delecta; a desfăta. 2) A pune stăpanire pe deplin, împiedicând să reacţioneze prompt sau să înţeleagă starea reală a lucrurilor. /<fr. fasciner, lat. fascinare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

fasciná (fascinéz, fascinát), vb. – A atrage irezistibil, a captiva. Fr. fasciner, cu pronunţarea lat. fascinare. – Der. (din fr.) fascinant, adj.; fascinator, adj.
(Dicţionarul etimologic român)

FASCÍNĂ s.f. Mănunchi de nuiele sau de ramuri folosit la întărirea terasamentului, la construirea drumurilor sau a digurilor, la fortificaţii etc. [Pl. -ne, var. faşină s.f. / cf. fr. fascine, it. fascina].
(Dicţionar de neologisme)

FASCINÁ vb. I. tr. 1. A vrăji, a subjuga, a încânta (pe cineva) în aşa fel, încât să nu mai vadă lucrurile aşa cum sunt. 2. A fermeca, a seduce, a captiva. [< fr. fasciner, cf. it., lat. fascinare].
(Dicţionar de neologisme)

FASCÍNĂ s. f. mănunchi de nuiele sau de ramuri subţiri, legate între ele, folosit la întărirea terasamentului, la construirea drumurilor sau a digurilor, la fortificaţii etc. (< it. fascina, fr. fascine)
(Marele dicţionar de neologisme)

FASCINÁ vb. tr. 1. a vrăji, a subjuga (pe cineva) cu privirea; a încânta. 2. a fermeca, a captiva. (< fr. fasciner, lat. fascinare)
(Marele dicţionar de neologisme)

fascínă s. f., g.-d. art. fascínei; pl. fascíne
(Dicţionar ortografic al limbii române)

fasciná vb., ind. prez. 1 sg. fascinéz, 3 sg. şi pl. fascineáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FASCINÁ vb. v. încânta.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fa fas fasc fasci fascin

Cuvinte se termină cu literele: na ina cina scina ascina