favoriza dex - definiţie, sinonime, conjugare
FAVORIZÁ, favorizez, vb. I. Tranz. 1. A fi favorabil, prielnic, a înlesni ivirea unui eveniment, desfăşurarea sau realizarea unei acţiuni etc., a avantaja. 2. A acorda cuiva un avantaj cu preferinţă faţă de alţii; a acorda favoruri în mod abuziv şi nemeritat. – Din fr. favoriser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A FAVORIZ//Á ~éz tranz. 1) (acţiuni, fenomene, evenimente etc.) A înlesni, creând condiţii favorabile. 2) (persoane) A susţine în mod abuziv, acordând favoruri (adesea nemotivat şi în detrimentul altora); a părtini; a avantaja; a privilegia; a proteja. /<fr. favoriser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FAVORIZÁ vb. I. tr. 1. A fi favorabil, prielnic (faţă de cineva sau de ceva); a înlesni. 2. A acorda (cuiva) o favoare, a sprijini pe cineva (uneori abuziv). [Cf. fr. favoriser].
(Dicţionar de neologisme)

FAVORIZÁ vb. tr. 1. a fi favorabil (faţă de cineva sau de ceva). 2. a acorda (cuiva) o favoare, a sprijini (abuziv) pe cineva. (< fr. favoriser)
(Marele dicţionar de neologisme)

favorizá vb., ind. prez. 1 sg. favorizéz, 3 sg. şi pl. favorizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
FAVORIZÁ vb. 1. v. uşura. 2. a ajuta, a avantaja, a sluji. (Norocul, întâmplarea l-a ~.) 3. a proteja, (înv.) a prii. (Să iubim până ce Amor ne ~.) 4. v. părtini.
(Dicţionar de sinonime)



Antonime:
A favoriza ≠ a defavoriza
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: fa fav favo favor favori

Cuvinte se termină cu literele: za iza riza oriza voriza