favoruri dex - definiţie, sinonime, conjugare
FAVOÁRE, favoruri, s.f. Avantaj acordat cuiva, cu preferinţă faţă de alţii; dovadă deosebită de bunăvoinţă faţă de cineva; hatâr. ♢ Bilet de favoare = bilet pe baza căruia se poate intra, gratuit sau cu reducere, la un spectacol. ♢ Expr. În favoarea (cuiva) = în avantaj, în folosul (cuiva). [Var.: (înv.) favór s.n.] – Din fr. faveur.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FAVÓR s.n. v. favoare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FAV//OÁRE ~óruri f. Bunăvoinţă care avantajează o persoană; avantaj acordat cu preferinţă unei persoane. [G.-D. favorii; Sil. -voa-] /<fr. faveur, lat. favor, ~oris
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

favoáre (-óruri), s.n. – Avantaj acordat cuiva, hatîr. – Var. (înv.) favor. Fr. faveur. După Sanzewitsch 203, prin intermediul rus. favor, ipoteză care nu este necesară. – Der. favorabil, adj.; favorit, adj.; favorit, s.m. (barbă de o parte şi de alta a obrazului; favorit); favoriza, vb.; favoritism, s.n., toate din fr. Cf. defavoare, s.f.; defavorabil, adj.
(Dicţionarul etimologic român)

FAVOÁRE s.f. Avantaj, bunăvoinţă care se acordă cu preferinţă cuiva. ♦ Afecţiune, trecere de care se bucură cineva pe lângă o persoană. [Pron. -voa-, gen. -orii, var. favor s.n. / cf. fr. faveur, rus. favori, it. favore, lat. favor].
(Dicţionar de neologisme)

FAVÓR s.n. v. favoare.
(Dicţionar de neologisme)

FAVOÁRE s. f. avantaj, bunăvoinţă care se acordă cu preferinţă cuiva. ♦ în ~ a cuiva = în avantajul cuiva. ♦ afecţiune, trecere de care se bucură cineva pe lângă o persoană. (< fr. faveur, lat. favor)
(Marele dicţionar de neologisme)

favoáre s. f. (sil. -voa-), g.-d. art. favórii; pl. favóruri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FAVOÁRE s. 1. v. avantaj. 2. v. concesie. 3. v. protecţie. 4. v. privilegiu. 5. v. cinste. 6. v. graţie.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Favoaredefavoare
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: fa fav favo favor favoru

Cuvinte se termină cu literele: ri uri ruri oruri voruri