fedeleș dex - definiţie, sinonime, conjugare

fedeleș

FEDELÉŞ, fedeleşuri, s.n. Butoiaş mic, de forme diferite, în care ţăranii îşi ţin apa când lucrează la câmp. ♢ Expr. (Adverbial) A lega fedeleş = a lega strâns şi bine ca să nu poată scăpa; a lega cobză. [Acc. şi: fédeleş. – Pl. şi: fedeleşe] – Din magh. fedeles.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FEDELÉŞ ~uri n. Butoi mic prevăzut cu o toartă, în care se transportă sau se păstrează apă ori vin. ♢ A lega ~ a lega strâns. /<ung. fedeles
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

fedeléş (-şe), s.n. – 1. Vas acoperit. – 2. Ploscă. – 3. Dans popular care se dansează în ajunul nunţii. Mag. fedeles „cu capac”, de la fedel „cuvertură” (DAR; Gáldi, Dict., 89). Cihac, II, 497, îl punea greşit în legătură cu vadră, prin intermediul mag. veder. – Der. fedeleşi, vb. (Arg., a lega strîns, a lega de mîini). – Din mag. fedo provine fedeu, s.n. (Trans., capac).
(Dicţionarul etimologic român)

fedeléş s. n., pl. fedeléşuri/fedeléşe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

fedeléş, fedeléşe şi fedeléşuri, s.n. (reg.) 1. vas pentru transportul bucatelor la câmp; botă. 2. butoiaş în care ţăranii îşi duc apa la câmp. 3. petrecere a băieţilor şi fetelor din sat în sâmbăta nunţii tinerilor. 4. nume de joc ţărănesc.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)


Cuvinte care încep cu literele: fe fed fede fedel fedele

Cuvinte se termină cu literele: es les eles deles edeles