fermoar dex - definiţie, sinonime, conjugare

fermoar

FERMOÁR, fermoare, s.n. Dispozitiv pentru încheiat obiecte de îmbrăcăminte, genţi, serviete etc., format din două şiruri de lame (fixate pe o şuviţă de pânză, de piele etc.) aşezate faţă în faţă şi care se îmbucă reciproc cu ajutorul unei mici piese, făcute să lunece între ele. ♦ Închizător de os, de metal etc. la un colier, la un album etc. – Din fr. fermoir.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FERMOÁR ~e n. 1) Dispozitiv format din două şiruri de dinţi, ce se îmbucă unii în alţii cu ajutorul unei mici piese metalice mobile, folosit pentru încheiere. 2) Dispozitiv pentru închidere; închizătoare. [Sil. fer-moar] /<fr. fermoir
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FERMOÁR s.n. Dispozitiv folosit la încheierea unor obiecte de piele, de pânză etc. ♦ Închizătoare, de os sau de metal a unui colier, a unui album etc. [Pron. -moar. / < fr. fermoir < fermer = a închide].
(Dicţionar de neologisme)

FERMOÁR s. n. dispozitiv pentru încheierea unor obiecte de piele, pânză etc. ♢ închizătoare, de os sau de metal, a unui colier, album etc. (< fr. fermoir)
(Marele dicţionar de neologisme)

fermoar, fermoare s.n. gură. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

fermoár s. n. (sil. -moar), pl. fermoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: fe fer ferm fermo fermoa

Cuvinte se termină cu literele: ar oar moar rmoar ermoar