fiabilitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

fiabilitate

[Sinonime]
FIABILITÁTE s.f. Însuşirea de a fi fiabil; siguranţă în exploatare. [Pr.: fi-a-] – Din fr. fiabilité.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FIABILITÁTE f. Capacitate a sistemelor tehnice de a funcţiona un timp determinat, menţinându-şi parametrii prestabiliţi. [Sil. fi-a-] /<fr. fiabilité
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FIABILITÁTE s.f. 1. Totalitatea calităţilor unui sistem tehnic care determină capacitatea acestuia de a funcţiona fără defecţiuni într-un interval de timp în anumite condiţii date. 2. Mărime care caracterizează siguranţa în funcţionare a unui sistem tehnic în conformitate cu normele prescrise. ♢ Teoria fiabilităţii = ramură a ştiinţei care studiază măsurile generale ce trebuie avute în vedere la proiectarea, fabricarea şi exploatarea sistemelor tehnice pentru a se asigura o maximă eficienţă în utilizarea lor. [Pron. fi-a-. / cf. fr. fiabilité].
(Dicţionar de neologisme)

FIABILITÁTE s. f. 1. capacitate de funcţionare a unui aparat, a unui sistem tehnic fără defecţiuni o perioadă îndelungată de timp. 2. ramură a ştiinţei care studiază măsurile generale ce trebuie avute în vedere la proiectarea, fabricarea şi exploatarea sistemelor tehnice pentru a se asigura o maximă eficienţă în utilizarea lor. 3. (biol.) probabilitate de supravieţuire a unui organism, exprimată prin vitalitate, capacitate de adaptare la condiţiile de mediu. (< fr. fiabilité, engl. fiability)
(Marele dicţionar de neologisme)

fiabilitáte s. f. (sil. fi-a-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FIABILITÁTE s. (TEHN.) siguranţă în funcţionare. (a unui mecanism.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi fia fiab fiabi fiabil

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate litate