figurant dex - definiţie, sinonime, conjugare

figurant

[Sinonime]
FIGURÁNT, -Ă, figuranţi, -te s.m. şi f. 1. Persoană care participă la desfăşurarea acţiunii unei piese de teatru, a unei opere sau a unui film numai prin prezenţa fizică sau prin gesturi, atitudini etc., fără să rostească nici o replică. ♦ Persoană care este prezentată la desfăşurarea unui eveniment, la o întâmplare etc., fără a participa efectiv la ea. – Din fr. figurant.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FIGURÁN//T ~tă (~ţi, ~te) m. şi f. 1) Balerin care execută figuri de dans secundare. 2) Personaj de teatru sau de cinema care interpretează un rol secundar şi, de regulă, mut. 3) Persoană care figurează numai de formă în desfăşurarea unui eveniment. /<fr. figurant
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FIGURÁNT, -Ă s.m. şi f. 1. Artist care participă într-o piesă de teatru, într-un film etc. numai prin prezenţa sa, fără a avea un rol de recitat; (p. ext.) personaj secundar într-o operă literară. 2. Persoană prezentă la desfăşurarea unui eveniment, la o întâlnire etc., fără a lua parte efectivă la ea. [Cf. fr. figurant, it. figurante].
(Dicţionar de neologisme)

FIGURÁNT, -Ă s. m. 1. artist într-o piesă de teatru, într-un film etc. numai prin prezenţa sa. 2. persoană prezentă la desfăşurarea unui eveniment, la o întâlnire etc., fără a lua efectiv parte la ea. (< fr. figurant)
(Marele dicţionar de neologisme)

figurant, figuranţi s.m. (peior.) 1. om fără caracter; om de nimic. 2. persoană neînsemnată, om mărunt. 3. persoană plină de ifose, veşnic nemulţumită de ceva, care îşi dă încontinuu aere. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

figuránt s. m., pl. figuránţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FIGURÁNT s. (înv.) compars, statist. (~ la teatru.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi fig figu figur figura

Cuvinte se termină cu literele: nt ant rant urant gurant