figurat dex - definiţie, sinonime, conjugare
FIGURÁ, figurez, vb. I. 1. Intranz. A fi prezent undeva, a lua parte la ceva. ♦ A se afla înregistrat, înscris undeva. 2. Tranz. (Rar) A înfăţişa ceva (în artele plastice). 3. Tranz. (Franţuzism înv.; construit cu dativul) A-şi închipui, a-şi imagina. – Din fr. figurer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FIGURÁT, -Ă, figuraţi, -te, adj. (Despre cuvinte, expresii sau despre sensul lor) Întrebuinţat cu alt înţeles decât cel obişnuit, propriu, de obicei pentru obţinerea unor efecte stilistice. ♢ (Substantivat, n.) La figurat = într-un sens deosebit de cel propriu. ♦ (Despre stil, limbă etc.) Care conţine (multe) figuri poetice; figurativ. – Din fr. figuré, lat. figuratus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A FIGUR//Á ~éz 1. intranz. 1) (obiecte, persoane etc.) A apărea în calitate de participant. ~ ca martor. 2) A fi înscris ca obiect de discuţie sau de analiză. 3) A juca rol de figurant (într-o piesă de teatru). 2. tranz. înv. A-şi reprezenta în gând; a-şi închipui; a-şi imagina. /<fr. figurer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FIGURÁ//T ~tă (~ţi, ~te) şi adverbial 1) (despre sensuri) Care comportă un transfer semantic; întrebuinţat cu valoare semantică modificată. 2) (despre limbă, stil) Care conţine figuri de stil sau tropi; bogat în figuri de stil sau în tropi. /<lat. figuratus, fr. figuré
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FIGURÁ vb. I. 1. intr. A fi prezent fizic, a fi de faţă undeva, a lua parte la ceva; a fi pe o listă. 2. intr. A face figuraţie în teatru. 3. tr. A ilustra, a reprezenta ceva (în artele plastice); a imagina, a închipui. [< fr. figurer, it., lat. figurare].
(Dicţionar de neologisme)

FIGURÁT, -Ă adj. (Despre sensul unor cuvinte, al unor expresii) Care este folosit într-un înţeles diferit faţă de cel propriu, obişnuit (întrebuinţat astfel de obicei în scopuri afective, expresive etc.). ♦ (Despre stil) Bogat în figuri poetice. ♦ Elemente figurate = celulele din sânge. [Cf. fr. figuré, lat. figuratus].
(Dicţionar de neologisme)

FIGURÁ vb. I. intr. 1. a fi prezent undeva, a lua parte la ceva; a fi pe o listă. 2. a face figuraţie în teatru. II. tr. a ilustra, a reprezenta ceva (în artele plastice); a imagina. (< fr. figurer, lat. figurare)
(Marele dicţionar de neologisme)

FIGURÁT, -Ă adj. 1. (despre cuvinte, expresii) folosit în alt sens decât cel propriu, obişnuit. 2. (despre stil) bogat în imagini, în figuri poetice; figurativ (1). 3. elemente ĕ = celulele din sânge. (< fr. figuré, lat. figuratus)
(Marele dicţionar de neologisme)

figurá vb., ind. prez. 1 sg. figuréz, 3 sg. şi pl. figureáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

figurát adj. m., pl. figuráţi; f. sg. figurátă, pl. figuráte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FIGURÁ vb. v. afla.
(Dicţionar de sinonime)

FIGURÁ vb. v. imagina, închipui, înfăţişa, reprezenta, vedea.
(Dicţionar de sinonime)

FIGURÁT adj. metaforic, (înv.) metaforiceşte. (Lim-baj ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Figuratpropriu
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi fig figu figur figura

Cuvinte se termină cu literele: at rat urat gurat igurat