filamentului dex - definiţie, sinonime, conjugare

filamentului

FILAMÉNT, filamente, s.n. 1. Formaţie în formă de fir lung şi subţire a unor celule din ţesuturile animale sau vegetale. ♦ Spec. Picioruşul sau codiţa staminei. 2. Fir metalic foarte subţire din interiorul becurilor electrice sau al tuburilor electronice, care devine incandescent la trecerea curentului electric. – Din fr. filament, lat. filamentum.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FILAMÉNT ~e n. 1) Formaţie organică filiformă, care intră în componenţa unui ţesut animal sau vegetal; fibră. 2) Picioruş de susţinere a anterei la o stamină. 3) Fir metalic din interiorul becurilor electrice sau al tuburilor electronice, care devine incandescent când este străbătut de curent electric. /<fr. filament, lat. filamentum
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FILAMÉNT s.n. 1. Formaţie filiformă a unor celule animale sau vegetale. ♦ Parte a staminei care susţine antera. 2. Conductor subţire, de obicei de metal, care devine incandescent când este străbătut de un curent electric. [Pl. -te, -turi. / < fr. filament].
(Dicţionar de neologisme)

FILAMÉNT, filamente, s.n. 1. Formaţie filiformă a unor celule animale sau vegetale. ♦ Parte a staminei care susţine antera 2. Conductor subţire, de obicei de metal, care devine incandescent, când este străbătut de curent electric. 3. Formaţie întunecoasă care apare în cromosferă, însoţind erupţiile solare. (din fr. filament, lat. filamentum)
(Marele dicţionar de neologisme)

filamént s. n., pl. filaménte
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: fi fil fila filam filame

Cuvinte se termină cu literele: ui lui ului tului ntului