filează dex - definiţie, sinonime, conjugare
FILÁ, filez, vb. I. 1. Tranz. A răsuci fibrele dintr-un material textil (bumbac, cânepă etc.) pentru a-l transforma în fire; a toarce. 2. Tranz. A răsfira în mână, încet şi una câte una, cărţile de joc (astfel încât să se vadă numai iniţialele din colţul din stânga de sus). 3. Tranz. A tăia într-un anumit fel şuviţe dintr-un păr prea des. 4. Tranz. A desfăşura încetul cu încetul lanţul ancorei, o parâmă etc. (în momentul acostării sau plecării navei). 5. Intranz. (Despre lămpi cu fitil) A arde rău, pâlpâind şi scoţând fum. 6. Tranz. A urmări în mod discret pe cineva (fără ca cel urmărit să observe). – Din fr. filer, lat. filare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A FIL//Á ~éz 1. tranz. 1) (materiale textile) A transforma în fire prin răsucire. 2) (frânghii, cabluri etc.) A desfăşura încetul cu încetul. 3) (cărţile de joc) A răsfira treptat (astfel ca să se vadă numai iniţialele). 4) (părul) A face să devină mai rar (prin înlăturarea unor şuviţe). 5) (persoane) A urmări pe ascuns. 6) (note muzicale) A interpreta, modificând treptat intensitatea (de la piano până la forte şi invers). 2. intranz. înv. (despre lămpi cu fitil) A arde pâlpâind şi scoţând fum. /<fr. filer, lat. filare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

filá (filéz, filát), vb. – 1. A întinde, a desfăşura (o parîmă etc.). – 2. A urmări pe cineva. – 3. (Despre lămpi de gaz) A arde rău, scoţînd fum. Fr. filer „a toarce”. – Der. filatură, s.f. (fabrică de ţesături; urmărire), din fr. filature; fileu, s.n. (reţea, plasă; reţea de aţă pentru păr), din fr. filet.
(Dicţionarul etimologic român)

FILÁ vb. I. 1. tr. A transforma un material textil în fire sau în aţă. 2. tr. A răsfira în mână, pe rând, cărţile de joc. 3. tr. A urmări (pe cineva) discret, fără a fi observat de acesta. 4. tr. (Muz.) A creşte treptat de la piano la forte şi a descreşte în acelaşi fel o notă prelungită. 5. tr. A tăia şuviţe de păr pentru a-l rări. 6. tr. (Mar.) A desfăşura lent o parâmă, o manevră sau lanţul ancorei. 7. intr. (Despre fitilul de lampă, p. ext. despre lămpi) A arde cu pâlpâiri şi scoţând fum. 8. tr. A zbura orizontal la înălţime mică, reducând viteza pentru aterizare. [< fr. filer, it. filare].
(Dicţionar de neologisme)

FILÁ vb. I. tr. 1. a transforma un material textil în fire. 2. a răsfira în mână cărţile de joc. 3. (fig.) a urmări (pe cineva) discret, fără a fi observat de acesta. 4. (muz.) a cânta o notă prelungită, făcândvarieze intensitatea. 5. a tăia şuviţe de păr pentru a-l rări. 6. (mar.) a desfăşura lent o parâmă, o manevră sau lanţul ancorei. II. intr. 1. (despre lămpi cu fitil) a arde cu pâlpâiri şi scoţând fum. 2. (despre avioane) a zbura orizontal la înălţime mică, pentru aterizare. (< fr. filer, lat. filare)
(Marele dicţionar de neologisme)

filá vb., ind. prez. 1 sg. filéz, 3 sg. şi pl. fileáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
FILÁ vb. (TEXT.) a toarce. (A ~ lâna.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi fil file filea fileaz

Cuvinte se termină cu literele: za aza eaza leaza ileaza