fileu dex - definiţie, sinonime, conjugare

fileu

[Sinonime]
FILÉU, fileuri, s.n. Reţea deasă de aţă, de sfoară etc., cu ochiuri înnodate în formă de pătrate, de romburi etc., care serveşte la confecţionarea unor perdele, a unor plase de pescuit, a unor sacoşe etc.; plasă1. ♦ Săculeţ făcut dintr-o astfel de reţea, care serveşte la transportarea cu mâna a unor cumpărături; sacoşă. ♦ Plasă care desparte în două terenul la unele jocuri sportive. ♦ Obiect făcut dintr-o reţea de aţă subţire, folosit pentru strângerea şi menţinerea într-un anumit fel a părului pieptănat. [Pl. şi: filee] – Din fr. filet.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FILÉU ~ri n. 1) Împletitură de fire groase, cu ochiuri mari, având diferite întrebuinţări; plasă. ~ de tenis. 2) Obiect confecţionat dintr-o împletitură de fire subţiri, folosit pentru fixarea părului pieptănat. 3) rar Săculeţ folosit la transportarea cumpărăturilor, confecţionat dintr-o astfel de împletitură; plasă; sacoşă. [Sil. fi-leu] /<fr. filet
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FILÉU s.n. Ţesătură în formă de reţea, cu ochiuri pătrate; plasă. ♦ (La tenis, volei etc.) Plasă dreptunghiulară întinsă între doi stâlpi, care desparte în două terenul de joc. ♦ Plasă, reţea subţire şi deasă cu care se leagă părul. [< fr. filet].
(Dicţionar de neologisme)

FILÉU s. n. 1. ţesătură în formă de reţea, cu ochiuri pătrate; plasă. ♢ (tenis, volei etc.) plasă dreptunghiulară întinsă între doi stâlpi, care desparte în două terenul de joc. ♢ plasă, reţea subţire şi deasă cu care se leagă părul. 2. tricot cu orificii uniform repartizare pe suprafaţa lui. (< fr. filet)
(Marele dicţionar de neologisme)

filéu (plasă, reţea) s. n., art. filéul; pl. filéuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FILÉU s. 1. v. plasă. 2. plasă. (~ la jocul de tenis.) 3. plasă, (înv.) rezil. (~ pentru păr.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi fil file

Cuvinte se termină cu literele: eu leu ileu