filieră dex - definiţie, sinonime, conjugare

filieră

[Sinonime]
FILIÉRĂ, filiere, s.f. 1. Placă de oţel prin care se trage în fire (sau în bare) un material (metalic) ductil. ♦ Piesă de metal cilindrică, având fundul prevăzut cu orificii, prin care se trage în fire soluţia de mătase artificială sau de fibre textile obţinută pe cale chimică. 2. Dispozitiv folosit pentru tăierea unui filet (1). 3. Fig. Succesiune de mijloace, de trepte, de etape etc. care intervin până la un anumit rezultat. [Pr.: -li-e-] – Din fr. filière.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FILIÉR//Ă ~e f. 1) (în industria textilă, metalurgică etc.) Piesă prevăzută cu un orificiu care serveşte pentru filarea unor materiale. 2) Unealtă folosită pentru tăierea fileturilor exterioare. 3) fig. Cale intermediară, mediatoare; intermediu. 4) Succesiune de trepte, urmate în decursul unei cariere. [Sil. -li-e-] /<fr. filiere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FILIÉRĂ s.f. 1. Piesă cu găuri prin care se trage un material în fire sau în bare. ♦ Piesă prevăzută cu găuri foarte mici care serveşte la filarea mătăsii artificiale. ♦ Orificiu prin care o omidă sau un paianjen emite firul de mătase. 2. Dispozitiv pentru tăierea unui ghivent. 3. (Fig.) Drum, cale, fir, succesiune, mijlocire. ♦ Succesiunea gradelor într-o carieră. [Pron. -li-e-. / < fr. filière, cf. it. filiera].
(Dicţionar de neologisme)

FILIÉRĂ s. f. 1. dispozitiv pentru tăierea filetelor (1) sau pentru trefilarea sârmei. 2. piesă prevăzută cu găuri foarte mici care serveşte la filarea mătăsii artificiale; duză (3). 3. orificiu prin care o omidă sau un păianjen secretă firul de mătase. 4. (fig.) drum, cale, fir, mijlocire. ♢ succesiune a gradelor într-o carieră. (< fr. filière)
(Marele dicţionar de neologisme)

filiéră s. f. (sil. -li-e-), g.-d. art. filiérei; pl. filiére
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
FILIÉRĂ s. 1. v. cale. 2. (TEXT.) duză.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi fil fili filie filier

Cuvinte se termină cu literele: ra era iera liera iliera