filigran dex - definiţie, sinonime, conjugare

filigran

[Sinonime]
FILIGRÁN, filigrane, s.n. 1. Lucrătură artistică de giuvaergerie, asemănătoare ca aspect cu o dantelă, realizată din fire subţiri de aur, de argint etc. sudate între ele. 2. Marcă transparentă imprimată în timpul procesului de fabricaţie în structura unei hârtii. [Var.: filigránă s.f.] – Din fr. filigrane.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FILIGRÁN ~e n. 1) Dantelă constând dintr-o reţea de fire de aur, de argint sau de sticlă, care se aplică pe un obiect în calitate de ornament. 2) Obiect lucrat în forma unei astfel de dantele. 3) Marcă transparentă, imprimată pe hârtia de scris sau pe hârtiile de valoare. /<fr. filigrane
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FILIGRÁN s.n. 1. Lucrătură artistică de aurărie sau argintărie, formată din fire subţiri întreţesute şi având aspect de broderie fină. 2. Desen de fond, transparent, imprimat pe hârtie (mai ales pe monede de hârtie, pe timbre etc.). Var. filigrană s.f. / < fr. filigrane, it. filigrana].
(Dicţionar de neologisme)

FILIGRÁN s. n. 1. lucrătură artistică de aurărie sau argintărie, din fire subţiri întreţesute, cu aspect de broderie fină. 2. desen de fond, transparent, imprimat pe hârtie. (< fr. filigrane, it. filigrana)
(Marele dicţionar de neologisme)

filigrán s. n. (sil. -gran), pl. filigráne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FILIGRÁN s. (înv.) sârmă. (Bijuterie lucrată în ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi fil fili filig filigr

Cuvinte se termină cu literele: an ran gran igran ligran