filologie dex - definiţie, sinonime, conjugare

filologie

FILOLOGÍE s.f. Ştiinţă care se ocupă cu studiul culturii scrise a popoarelor, în special cu studiul textelor vechi şi al operelor literare din punct de vedere al limbii, al influenţelor suferite, al modului în care ni s-au transmis şi al autenticităţii, precum şi cu editarea lor. – Din fr. philologie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FILOLOGÍE f. 1) Ansamblu de ştiinţe sociale, care se ocupă cu studiul limbii şi creaţiei literare a unor popoare. ~ romanică. ~ slavă. 2) Ştiinţă care se ocupă cu studiul şi editarea textelor (vechi). [Art. filologia; G.-D. filologiei; Sil. -gi-e] /<fr. philologie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FILOLOGÍE s.f. Disciplină care se ocupă cu studiul culturii scrise a popoarelor, în special cu studiul textelor vechi şi al operelor literare din punctul de vedere al limbii, al influenţelor suferite, al modelului în care ni s-au transmis şi al autenticităţii, precum şi cu editarea lor. [Gen. -iei. / < fr. philologie, cf. gr. philos – prieten, logos – vorbire].
(Dicţionar de neologisme)

FILOLOGÍE s. f. ştiinţă care se ocupă cu studiul textelor vechi şi al operelor literare din punctul de vedere al limbii, al influenţelor suferite, al modului în care ni s-au transmis şi al autenticităţii, precum şi cu editarea lor. (< fr. philologie)
(Marele dicţionar de neologisme)

filologíe s. f., art. filología, g.-d. filologíi, art. filologíei
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: fi fil filo filol filolo

Cuvinte se termină cu literele: ie gie ogie logie ologie